Belgische steun voor slachtoffers van grote overstromingen in Pakistan

Caritas International België Belgische steun voor slachtoffers van grote overstromingen in Pakistan

Hulpverleners brengen een oudere vrouw en man in veiligheid. - Caritas Pakistan (08/2022)

Hulpverleners brengen een oudere vrouw en man in veiligheid. - Caritas Pakistan (08/2022)

07/09/2022

Caritas International België maakt 50.000 euro vrij om de collega’s van Caritas Pakistan te ondersteunen in hun inspanningen voor de slachtoffers van de ongeziene grote overstromingen in Pakistan. De overlevenden van het natuurgeweld hebben dringend nood aan tenten, lakens, pakketten met droge voeding, warme maaltijden, schoon drinkwater en hygiënekits.

Het is een enorm probleem om als humanitaire organisatie toegang te krijgen tot de getroffen gebieden

Paul Borsboom van onze Nederlandse zusterorganisatie Cordaid

De enorme overstromingen hebben 33 miljoen inwoners getroffen in 116 van de 160 districten die Pakistan telt. Vrouwen en meisjes worden in het bijzonder getroffen. Zowat 1.300 personen kwamen om het leven, onder wie ook heel wat kinderen. 80 districten zijn tot catastrofegebied uitgeroepen. Het natuurgeweld beschadigde bijna 1,2 miljoen woningen, 243 bruggen en zo’n 5.000 kilometer aan wegen. Meer dan 733.000 stuks vee overleefden de overstromingen niet.

In vele rivieren en aan vele waterdammen staat het water bijzonder hoog. De toestand zal waarschijnlijk nog verslechteren door de aanhoudende zware regens. Veel gebieden in het zuiden van Pakistan staan al onder water.

Caritas International België Belgische steun voor slachtoffers van grote overstromingen in Pakistan
Kolkende rivier in Khyber Pakhtunkhwa. - Caritas Pakistan (08/2022)

Moeilijk toegankelijke gebieden

Teams van Caritas Pakistan zijn volop bijstand aan het verlenen aan gemeenschappen die zwaar zijn getroffen door de overstromingen. “Het is een enorm probleem om als humanitaire organisatie toegang te krijgen tot de getroffen gebieden”, vertelt Paul Borsboom van onze Nederlandse zusterorganisatie Cordaid. “Onze collega’s van Caritas moeten hulpgoederen vervoeren naar geïsoleerde gemeenschappen in moeilijk gelegen gebieden, vaak met bootjes. De wegen zijn beschadigd en bruggen zijn ingestort; dit bemoeilijkt de hulpverlening.”

Een groot deel van Pakistan ondervindt nu de gevolgen van de overstromingen. “Er moeten dus moeilijke keuzes worden gemaakt”, aldus Borsboom. “Het is gewoon onmogelijk om het hele crisisgebied af te dekken. De meeste hulpverleningsoperaties focussen nu op de provincies Beloetsjistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab en Sindh. Dat zijn de zwaarst getroffen delen van het land.”

DRINGEND NOOD AAN VOEDSEL, WATER, ONDERDAK

Het is nog te vroeg om de balans op te maken maar de noden van de mensen zijn enorm. Miljoen huizen werd vernield of beschadigd, naast kerken, scholen en gezondheidscentra. Er is grote vraag naar voedsel, water, tenten, hygiënekits en medische hulp.

Caritas International maakte onmiddellijk 50.000 euro vrij voor de dringende hulpverlening. Doe een gift. Vandaag nog. Help de overlevenden en doe een gift via ons online betalingsplatform of op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “4823 Pakistan”.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten