Miljoenen mensen met honger bedreigd in de Hoorn van Afrika

Caritas International België Miljoenen mensen met honger bedreigd in de Hoorn van Afrika
23/02/2017

Tot 20 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn met honger bedreigd. Er is nu actie nodig om het ergste te voorkomen. Caritas is voorbereid.

Natuurlijke oorzaak

Traditionele landbouw in de Hoorn van Afrika is afhankelijk van twee regenseizoenen per jaar, een kort van februari tot maart, en een lang van midden juni tot midden september (afhankelijk van de regio). Vorig jaar hebben de regens het laten afweten omwille van een sterke El Niño, maar is het ergste vermeden. Valt het korte regenseizoen tegen, zoals klimatologen voorspellen, glijdt dit af naar een hongersnood en zullen er tot 20 miljoen mensen in Somalië, Tanzania, Zuid-Soedan, Ethiopië, Kenia en Oeganda niet genoeg te eten hebben.

Menselijke oorzaak

Naast deze droogte spelen ook conflicten in de regio een belangrijke rol. Als er gevochten wordt, kunnen of durven mensen hun veld niet langer bewerken. Er wordt geplunderd, gestolen, vernield. De boeren blijven in de omgeving van hun huis of slaan op de vlucht en verliezen hun inkomsten. Er wordt weinig verhandeld. Gevolg: magere oogsten, stijgende voedselprijzen, nauwelijks werk en weinig economische activiteiten.

Een voorbeeld. Zuid-Soedan kan theoretisch voldoende eten produceren voor zijn inwoners. Zeker de zuidelijke staten — de regio wordt niet voor niets de Groene gordel van Zuid-Soedan genoemd. Maar sinds juli 2016 wordt ook daar elke vorm van oppositie onderdrukt door het regeringsleger. De bevolking zoekt veiligheid in buurland Oeganda waar ondertussen al 300.000 Zuid-Soedanezen hun toevlucht hebben genomen in het vluchtelingenkamp Bidi Bidi. De velden staan ondertussen te verkommeren.

Caritas International België Miljoenen mensen met honger bedreigd in de Hoorn van Afrika
Vluchtelingen vinden onderdak in Lakakudu. Foto © Sean Farrell/Trocaire.

Caritas zorgt voor eten...

De Verenigde Naties vragen dringend financiering voor de aankoop van extra voedsel dat nodig zal zijn de komende maanden. Caritas zorgt nu al voor voedselbedelingen en verschaft mensen werk om de ecologische infrastructuur te verbeteren. We bereiden ons samen met andere NGO’s logistiek voor om voedsel naar de getroffen bevolking te brengen en in te staan voor onder meer water en medische zorgen.

 

...en werkt aan zelfredzaamheid

We helpen de lokale gemeenschappen ook zich aan te passen aan de grillige klimatologische omstandigheden en de Kerk speelt een rol in het oplossen van de conflicten. Dat is wat Caritas al geruime tijd doet en zal blijven doen.

Onder meer in Ethiopië. We proberen de lokale gemeenschappen de middelen te verstrekken om in de toekomst zelf de grillen van het klimaat aan te kunnen, met landbouwtechnieken die beter geschikt zijn voor een droog klimaat, terrasbouw, of door met nieuwe installaties het water van de zeldzame maar toch soms wel hevige regens beter te bewaren en er zo de akkerlanden mee te irrigeren. Al die inspanningen in samenwerking met de Ethiopische overheid werpen vruchten af. De toestand in Ethiopië zou op dit moment al veel tragischer zijn als de afgelopen jaren hier niet volop werd ingezet.

Help ons deze mensen van de hongerdood te redden. Doe een gift op BE88 0000 0000 4141. Voor het te laat is.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten