Een continent als Afrika is slechts verantwoordelijk voor minder dan 4% van de broeikasgassen. Rijkere industrielanden, zoals de VS en een aantal landen in West-Europa, dragen de historische verantwoordelijkheid voor de opwarming van het klimaat. De rijkste 10% van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor 52% van de uitstoot van broeikasgassen, terwijl de armste 50% slechts verantwoordelijk is voor 7%. Vandaar dat het zo belangrijk is om op te komen voor klimaatrechtvaardigheid.
Het klimaatonrecht doet miljoenen mensen in voedselonzekerheid belanden en honger lijden. In de Sahel en de Hoorn van Afrika lijdt de bevolking nu enorm onder de extreme droogte. Alleen al in Ethiopië, Kenia en Somalië kampen 13 miljoen mensen met ernstige honger. Tussen de 3,3 en 3,6 miljard mensen leven in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering. Die gebieden liggen vooral in Afrika, (Zuidoost-) Azië, Latijns-Amerika en op een aantal kleine eilanden.
De klimaatopwarming maakt het in heel wat delen van de wereld een stuk moeilijker om aan visvangst te doen of landbouw te bedrijven. Het fenomeen doet ook velen op de vlucht slaan, in de hoop elders meer voedsel te vinden en een beter bestaan te leiden.