Zelfstandig gezin zoekt leuke woning voor nieuwe start

Caritas International België Zelfstandig gezin zoekt leuke woning voor nieuwe start

Dankzij jou kan het een nieuwe start maken.

Dankzij jou kan het een nieuwe start maken.

30/10/2023

Ben je eigenaar van een woning en zoek je een huurder? Dan kan je kwetsbare personen helpen die staan te popelen om aan een nieuw bestaan in België te beginnen. Word solidaire eigenaar! Want solidariteit en de verhuur van vastgoed kunnen best goed samengaan.

Voor vluchtelingen, die een bewogen migratieparcours hebben afgelegd, is het erg belangrijk om weer een ‘thuis’ te vinden waar ze een nieuwe start kunnen maken. Huisvesting is essentieel voor wie zich wil integreren. Maar bij het zoeken naar een woning botsen mensen vaak op hindernissen.

Huisvestingscrisis en discriminatie

Op de private markt een woning vinden, is heel moeilijk. Er is de inflatie, en de vastgoedmarkt is verzadigd. De huurprijzen stijgen voortdurend en bereikten een nieuw hoogtepunt in 20231. Voor een heleboel mensen is het een hele uitdaging om goede en betaalbare huisvesting te vinden. Maar voor kwetsbare mensen is het helemaal een lijdensweg.

Heb je een woning die je wil verhuren? Vul dan ons formulier in.

Door het schrijnende gebrek aan woningen hebben eigenaars veel keuze uit kandidaat-huurders. Vluchtelingen maken weinig of geen kans om te worden uitgekozen. Want eigenaars aarzelen vaak om aan vluchtelingen te verhuren. Tal van families krijgen te maken met discriminatie, wat de zoektocht nog moeilijker maakt. Zonder solidariteit is het onmogelijk voor deze families om een woning te vinden.

Begeleiding

Wanneer vluchtelingen een verblijfsstatus in België krijgen, worden ze een aantal maanden begeleid door Caritas om zelfstandig te kunnen worden. Een woning zoeken is de laatste stap voor wie aan een nieuw leven wil beginnen. Onze collega’s geven toekomstige huurders nog drie maanden lang sociale en administratieve begeleiding. De huurders worden ook geholpen bij het beheren van hun woning en bij het proces dat moet resulteren in een zelfstandig leven.

Het sociale team van Caritas regelt het contact met de eigenaar, is aanwezig bij het bezoek van de huurwoning en de eerste ontmoeting en engageert zich om de administratieve stappen te regelen na ondertekening van het contract. We leggen ook contact met het OCMW om te verzekeren dat sociale steun effectief terechtkomt bij de kwetsbare personen. De eigenaars worden dus goed omringd om erover te waken dat de verhuring goed verloopt en antwoord te geven op bepaalde vragen.

4 kamers in Vlaanderen

Caritas kijkt geregeld uit naar solidaire eigenaars met wie kan worden samengewerkt. Momenteel zoeken we naar een huis voor een grote familie. Het gaat om een moeder en haar negen kinderen – tussen 9 en 20 jaar – die dromen van een eigen plek waar ze kunnen wonen.
Dit gezin, dat al erg zelfstandig is, wordt sinds meer dan een jaar begeleid door onze dienst. Het is al maanden klaar om een eigen woning te betrekken, alleen… vindt het die maar niet. De woning zou moeten voldoen aan twee criteria: minstens vier slaapkamers hebben én in Vlaanderen liggen. De kinderen zitten al in hun tweede jaar op school en spreken een goed mondje Nederlands. De oudste zoon, die heel zelfstandig is, is perfect tweetalig en spreekt Nederlands en Engels. Het is van essentieel belang dat hij en zijn broers en zussen naar school kunnen blijven gaan.

Nu verblijft het gezin in een woning van Caritas, gefinancierd door Fedasil. Maar het zou daar zo vlug mogelijk moeten kunnen vertrekken om plaats te maken voor andere kwetsbare personen die begeleiding nodig hebben. Het gezin waarover het gaat, heeft eigenlijk geen begeleiding meer nodig.
Als je je woning aan het gezin zou verhuren, help je dus niet alleen deze mensen maar ook anderen die een nieuwe start willen maken. Het zoeken naar een woning, is een grote bron van stress voor dit gezin. Het verlangt naar stabiliteit.

Dankzij jou kan het een nieuwe start maken. Heb je een woning die geschikt kan zijn? Vul dan ons formulier in. Heb je vragen of wil je graag meer informatie?
Neem dan zeker contact op met Mathieu, die de begeleiding van kwetsbare personen in Brussel coördineert. Contact : 0473831015 of m.gombault@caritasint.be


'Solidaire eigenaar' worden
Soort eigendom
Aantal slaapkamers
Bereikbaarheid tot openbaar vervoer
Privacy

 


 1

Inflatie slaat toe op huurmarkt – Nieuwsblad, 9 september 2023

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten