Bij aankomst in België vraagt Nardos hier asiel aan. Een maand lang blijft ze in Brussel. Daarna wordt ze naar een opvangcentrum in de provincie Luik gestuurd. “In dat centrum woonden wel 600 mensen. Vrouwen, minderjarigen, families. Ik wist niets over België. Het leven in zo’n opvangcentrum is compleet anders dan het leven erbuiten.”
In juni 2019 krijgt Nardos verblijfspapieren. Ze is dan 17 jaar oud en verhuist naar een appartement van het project Youth in Transit (Caritas) in Luik. “Voor het eerst in mijn leven had ik mijn eigen kamer”, herinnert ze zich, met een glimlach op haar lippen. “Bij Caritas raakte ik vertrouwd met het leven in België en leerde ik me uit de slag te trekken in het dagelijkse leven. De weken bij YIT waren goed georganiseerd, elke dag had je daar activiteiten. Ik werd heel goed begeleid.”
De opvoed(st)ers bij YIT begeleiden jongeren en families in het alledaagse leven: de was doen, afspraken maken, je inschrijven voor een opleiding enzovoort. “Het was een groot geluk om daar te zijn. Het team toonde me hoe je iets moest doen, en zo kweekte ik het vertrouwen om het zelf te doen. Dankzij die mensen wist ik dat ik het zelf kon, en dat is erg belangrijk.”