Voorstelling “Vluchteling zkt. job”

Caritas International België Voorstelling “Vluchteling zkt. job”
26/02/2014

Op vrijdag 28 februari stelt Caritas International haar nieuwe publicatie “Vluchteling zkt. job – resultaten van een onderzoek naar opleiding en tewerkstelling bij vluchtelingen” voor. U bent van harte welkom.

Caritas International voerde het afgelopen jaar een grondige studie uit bij een deel van haar begunstigden (vluchtelingen die langer dan drie jaar in België verblijven) en ging op zoek naar de obstakels en opstapjes in de toeleiding naar opleiding en werk.

De studie legt alvast heel wat pijnpunten bloot en geeft ook aanbevelingen voor een betere activering van vluchtelingen of vreemdelingen in het algemeen. Enkele van die pijnpunten zijn, onder andere: de moeilijke toegang tot taallessen, de soms onaangepaste begeleiding door de diensten arbeidsbemiddeling,  de zeer zware procedure voor diplomagelijkschakeling, of het principe “de kortste weg naar werk” dat door heel wat OCMW’s gehanteerd wordt. Zo zei Fawsa tijdens één van de interviews: “Er moet voldoende informatie gegeven worden aan mensen die willen studeren in plaats van hen onmiddellijk naar korte opleidingen of vormingen door te verwijzen, gewoon om hen snel aan het werk te kunnen zetten.” Elisabeth Verniers, Cel Integratie van Caritas International: “Vluchtelingen komen niet als een onbeschreven blad in België toe: ze hebben vaak opleidingen genoten en ook al werkervaring achter de rug. Maar hiermee wordt in België maar amper rekening gehouden.”

Het programma

  • 11uur: welkomswoordje door Anne Dussart, Diensthoofd Sociale Programma’s Caritas International
  • 11u20: voorstelling resultaten van het onderzoek door Elisabeth Verniers, coach Cel Integratie
  • 11u40: tussenkomst Bruno Gillain, directeur van Convivial, diens personeelsteam voor de helft bestaat uit vluchtelingen
  • 12uur: Yaovi, gemotiveerd vluchteling met een interessant parcours
  • Anne Dussart zal afsluiten met een aantal concrete beleidsaanbevelingen.

Om 12u30 staan er voor u lekkere broodjes klaar.

Wanneer? Vrijdag 28 februari om 11 uur

Waar? Caritas International, Liefdadigheidsstraat 43, 1210 Brussel

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen aan m.carletta@caritasint.be.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten