Een solidaire onthaalgroep voor vluchtelingen: “Ik heb er zelf ook veel deugd van.”

Caritas International België Een solidaire onthaalgroep voor vluchtelingen: “Ik heb er zelf ook veel deugd van.”

Vzw De Kerit - Christine Maeseele toont met trots het appartement aan het Syrische gezin dat ze sponsort. Deze verblijfplaats is het begin van een nieuw leven.

Vzw De Kerit - Christine Maeseele toont met trots het appartement aan het Syrische gezin dat ze sponsort. Deze verblijfplaats is het begin van een nieuw leven.

26/11/2020

Solidariteit met mensen op de vlucht. Het zit in de kleine of vaak ook grote gebaren van mensen die hun deur en hun hart openen, zoals de medewerkers van vzw De Kerit in Roeselare. Eind oktober van dit jaar verwelkomden ze als onthaalgroep een hervestigde Syrische vluchtelingenfamilie in België. Het begin van een hartverwarmend en solidair avontuur. Laat je inspireren door Maria en Christine, twee sleutelfiguren in dit burgerengagement.

“Toen de familie mij zag in de luchthaven van Zaventem kwam ze meteen naar me toe”, vertelt Christine Maeseele. “We waren heel emotioneel.” De onthaalgroep waar ze deel van uitmaakt, vangt Wafaa Alibrahim en haar kinderen op via Community Sponsorship.[1] Een initiatief van Fedasil, toevertrouwd aan Caritas International, dat een veilige en legale vluchtroute aanmoedigt.[2] In de hoofdrol? Lokale gemeenschappen en onthaalgroepen.

Onthaalgroep voor een vluchtelingenfamilie, dat doe je niet alleen

Het kwetsbare gezin van Wafaa vluchtte van de oorlog in Syrië en zocht een toevluchtsoord in een vluchtelingenkamp in Libanon, zonder toekomsperspectief. Dankzij het solidaire engagement van de onthaalgroep kwam de familie in Roeselare terecht bij het 11-koppige team van vzw De Kerit. Als onthaalgroep ontfermt het team zich niet alleen over de huisvesting, maar begeleidt het de familie ook bij grote en kleine vragen over haar nieuwe leven in België.

Caritas International België Een solidaire onthaalgroep voor vluchtelingen: “Ik heb er zelf ook veel deugd van.”© vzw de Kerit – Een groepsfoto van de onthaalgroep: Willy, Jean Pierre, Nicole, Leo, zuster Mariette, Christine, Mia, Maria en Monique. Niet op de foto: Ronny en Chris.

“Ons doel is om mensen in armoede te ondersteunen tot ze op eigen benen kunnen staan”, motiveert Maria Seurinck, coördinatrice van De Kerit. Deze organisatie strijdt tegen armoede in Roeselare door materiële en sociale hulp te bieden, en door doorgangswoningen beschikbaar te stellen voor daklozen. Vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een waardig leven, maken ze een van hun woningen voor een jaar vrij voor het vluchtelingengezin. Als contact- en vertrouwenspersoon gaat Christine dagelijks langs, maar ze benadrukt het belang van de groep: “Je kan dit niet alleen, door de hulp en de kennis van anderen kan ik hen beter helpen.”

Lokale ondersteuning voor een succesvolle integratie

Naast de onthaalgroep wordt de volledige gemeenschap betrokken bij de ondersteuning van het gezin. “Het gezin moest bij aankomst twee weken in quarantaine en dus deed ik boodschappen voor hen. Omdat ik hun eetgewoonten niet ken, vroeg ik aan een Syrische vrouw uit de buurt om mee te gaan. Ook bood een Arabischsprekende vriend van De Kerit zijn hulp aan. Hij is al op bezoek geweest om bijvoorbeeld uit te leggen waar de halalwinkels zijn, en welke producten goedkoper zijn in de winkel. Ook schakelen we hem soms in als tolk. Zo’n mensen zijn noodzakelijk”, legt Christine uit.

>> RICHT EEN ONTHAALGROEP OP

“Dat ze zelfstandig kunnen wonen maar toch goed omringd zijn met een groot en divers netwerk, is de meerwaarde van dit project”, voegt Maria vol enthousiasme toe. De Kerit is namelijk een dynamische organisatie die in contact staat met de reguliere hulpverlening, solidaire bewoners van Roeselare, inwoners die hetzelfde traject doorliepen als deze familie, en nog zoveel anderen. Voor elke vraag is er dus wel iemand met de nodige kennis.

Van Syrië naar Belgie: een nieuwe toekomst

‘Wat wil ik later worden?’ is een vraag waarover de kinderen van Wafaa opnieuw kunnen fantaseren. “Ze hebben zowel in Syrië als in Libanon in angst geleefd. Ze kwamen er zelfs niet buiten en gingen niet naar school. Bij aankomst vroegen de kinderen meteen wanneer ze naar school konden gaan.”, vertelt Christine, niet zonder emotie.

>> LEES OOK: Community sponsorship: een humaan en solidair avontuur. Een getuigenis.

Deel uitmaken van een onthaalgroep is veel meer dan enkel een woning aanbieden. Het is de vluchtelingenfamilie de weg wijzen naar een gepaste school voor de kinderen, naar de arbeidsmarkt, naar een eigen woning op termijn, naar overheidsinstanties, … Christine sluit glunderend af: “Ik heb er zelf ook enorm veel deugd van. Je geeft betekenis aan hun leven en leert je eigen leven relativeren.”

Maak zelf ook deel uit van een solidaire onthaalgroep

In heel België zet Caritas zich in om kwetsbare gezinnen een veilig alternatief en een nieuwe toekomst te bieden. Zonder jouw solidariteit zou dit alles niet mogelijk zijn. Doe zoals Christine en Maria, investeer in de nieuwe toekomst van een vluchtelingengezin door een solidaire onthaalgroep te vormen, en met jouw gemeenschap een leven te veranderen! Meer informatie.

Aarzel niet om je kandidaat te stellen via dit formulier.Voetnoot :

1

Met community sponsorship krijgen hervestigde vluchtelingen opvang en begeleiding in België in lokale netwerken. De “community” staat voor de gemeenschap waarin de vluchtelingen worden opgenomen. “Sponsorship” houdt dan weer de begeleiding in door deze gemeenschap: de onthaalgroep waarin de vluchtelingen terechtkomen zorgt immers voor huisvestiging, ondersteuning van de nieuwkomers in hun integratieproces en in het dagelijkse leven bij administratie, onderwijs, taal en meer gedurende minstens één jaar. De ondersteuning door het lokale netwerk van de onthaalgroep is hierbij onmisbaar.

2

De meeste vluchtelingen wereldwijd verblijven in de regio van hun thuisland. Voor wie ook daar niet de nodige bescherming of integratieperspectieven krijgt en onmogelijk naar huis kan terugkeren, biedt hervestiging een duurzame kans. Via deze procedure, onder leiding van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), worden vluchtelingen overgebracht naar een derde land dat zij akkoord gaf voor het verlenen van een duurzaam verblijfsrecht.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten