De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissen

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissen

Caritas - Haider, een Irakese vluchteling uit een van onze faciliteiten. Vanwege zijn medische problemen houdt hij zich strikt aan de quarantainemaatregelen. Om de eenzaamheid tegen te gaan, kan hij rekenen op regelmatige bezoeken van onze begeleiders

Caritas - Haider, een Irakese vluchteling uit een van onze faciliteiten. Vanwege zijn medische problemen houdt hij zich strikt aan de quarantainemaatregelen. Om de eenzaamheid tegen te gaan, kan hij rekenen op regelmatige bezoeken van onze begeleiders

27/04/2020

Het coronavirus veranderde ons dagelijkse leven, ook dat van de mensen in begeleiding bij Caritas en dat van onze teams. Hoe beleven zij deze ongeziene situatie en hoe gaan zij hiermee om? Ze getuigen.

België ging op 14 maart in lockdown en verschillende landen over de hele wereld deden mee. Plots gaan we niet meer naar school, houden we afstand in de supermarkt en blijven we in ‘ons kot’. Deze maatregelen zorgen voor angst en onzekerheid, maar ook voor solidariteit en innovatie.

Victorin geeft hoop

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissen“Tijdens deze lockdown staan mijn dagen volledig op zijn kop”, legt Victorin uit, een minderjarige die alleen in België aankwam. “Ik kan niet meer naar school gaan, voetballen of mijn vrienden zien… maar ik pas me aan en sport thuis. In minder dan drie maanden zal het virus waarschijnlijk de helft van de wereld bereiken. Het is dus normaal om je zorgen te maken, maar ik ben nog steeds optimistisch. De wetenschap evolueert van dag tot dag!”. Ondanks zijn moeilijke reis naar België blijft Victorin positief en zet hij zijn weg naar een zelfstandig leven verder.

Caritas biedt hulp bij het Brusselse sociaal noodnummer

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissenIn Brussel werd het gratis sociaal noodnummer geactiveerd! Aan de andere kant van de lijn kunt u rekenen op het luisterende oor van acht maatschappelijk werkers van het Caritas-team.”We ontvingen ongeveer 30 telefoontjes in vier uur tijd,” legt Melissa uit, na haar dienst op 0800 35 243. Maureen, haar collega (hier op de foto), voegt eraan toe: “Je voelt dat de behoefte er is. Er worden veel verschillende vragen gesteld over uiteenlopende onderwerpen zoals voedselhulp, daklozenopvang, werkloosheidswetten of gezondheidskwesties”.

>>IK DOE EEN GIFT VOOR HET CORONAVIRUS HULPFONDS VAN CARITAS

In Italië zet Caritas Lodi zich ook in voor kwetsbaren

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissen© Caritas Lodi

De Italiaanse stad Lodi ligt in de Noordelijke regio Lombardije, het epicentrum van coronabesmettingen. Ondanks de lockdown zet Caritas Lodi hun activiteiten voor de meest kwetsbaren verder. “Waar gaan de daklozen heen als de overheid ons verplicht thuis te blijven?” vraagt de organisatie zich af. “Wij blijven soep voorzien aan daklozen, en geven hen de mogelijkheid om te douchen. Een goede hygiëne is namelijk essentieel in de preventie tegen Covid-19.”

Creativiteit in de Logis de Louvranges

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissenIna en Bou, twee alleenstaande moeders uit onze opvangstructuur voor vrouwen en moeders in Louvranges, ondersteunen en stimuleren elkaar tijdens deze lockdown. Om hun gedachten te verzetten en niet in angst te verzinken, begonnen ze aan een creatief project: de creatie van pompons! “Het is beter iets bij te leren, in plaats van te wachten en niets te doen.”, zegt Bou.

>>LEES OOK: Coronavirus: innoveren, en zo steun blijven verlenen ondanks de pandemie

Manou staat een Afghaanse familie bij

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissenVerhuizen tijdens de lockdown? Een complex verhaal. Manou Ballyn, voogd bij Caritas, getuigt: “Na zes jaren van een bijzonder lange en moeizame procedure kwamen de moeder en ook de vier broers en zussen van mijn inmiddels ex-pupil aan in België. Niet alleen de zoektocht naar huisvesting te midden van de coronacrisis was een moeilijke opgave, ook het vinden van meubels was dat… Alle niet-essentiële winkels zijn namelijk dicht. Gelukkig vonden we een huis en boden we enkele matrassen, een tafel, stoelen en andere onmisbare spullen aan. De hele familie is nu goed geïnstalleerd en samen kunnen ze hun leven in België starten.” Corona of niet, toegang tot degelijke huisvesting blijft een essentiële stap op weg naar integratie.

Jwan Jabo getuigt over zijn angsten

Caritas International België De menselijke impact van het Coronavirus: gezichten en getuigenissen“Corona heeft alles veranderd!” zegt Jwan Jabo, inwoner van ons opvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming in Scherpenheuvel. ”Alles voelt anders aan. Ik ben nu bang geworden om gewoon naar buiten te gaan terwijl dit hiervoor zonder problemen kon. Ik moet nu altijd nadenken over wat ik kan en mag doen en dat is heel beangstigend.”

Caritas helpt slachtoffers van de pandemie

Caritas International doet er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren. Het Caritasnetwerk is eveneens actief in de strijd tegen het virus in DR Congo, Rwanda, Zimbabwe, Venezuela of, dichten bij huis in Italië, waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz …

Ook jij kan samen met Caritas helpen zonder daarvoor de deur uit te moeten. Steun het Coronavirus Hulpvfonds via ons platform online of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”.  

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten