Coronavirus: innoveren, en zo steun blijven verlenen ondanks de pandemie

Caritas International België Coronavirus: innoveren, en zo steun blijven verlenen ondanks de pandemie

Isabel Corthier - Mensen die extra zorg nodig hebben worden tijdens de pandemie nog steeds begeleid en opgevolgd: boodschappen doen, de maatregelen bespreken, de medicatie opvolgen, ... een noodzaak.

Isabel Corthier - Mensen die extra zorg nodig hebben worden tijdens de pandemie nog steeds begeleid en opgevolgd: boodschappen doen, de maatregelen bespreken, de medicatie opvolgen, ... een noodzaak.

17/04/2020

Ondervind jij ook gevolgen van de coronamaatregelen op je werkleven? Je bent niet alleen! De Caritas-teams moesten inventief zijn om hun begeleiding verder te zetten. Ontdek een voorbeeld van creativiteit binnen onze sociale begeleidingsprogramma’s. Ons doel? Dat niemand wordt vergeten in deze crisis, zeker niet de meest kwetsbaren!

“We pasten onze manier van werken volledig aan”, legt Annick Schauwaers uit, een begeleider van ons sociaal programma voor mensen met ernstige medische problemen. “Om de twee dagen neem ik telefonisch contact op met de families. Velen volgen de media niet, dus ik probeer ze bewust te maken van de verplichte maatregelen. De meesten begrijpen en respecteren ze. Een Syrische familie vertelde me dat ze ook in Aleppo zes maanden binnen moesten blijven, zonder toegang tot iets.”

De begeleiding aanpassen  

Het merendeel van de mensen in begeleiding hebben frequent medische zorg nodig. De Caritas-teams moeten zich dus snel aanpassen. “Veel ziekenhuisafspraken zijn uitgesteld, maar we zorgen ervoor dat patiënten hun medicijnen nog steeds krijgen. Ik hou ook toezicht op twee patiënten die thuiszorg krijgen.”

>>IK DOE EEN GIFT VOOR HET CORONAVIRUS HULPFONDS VAN CARITAS

Er zijn veel drempels voor deze bijzonder kwetsbare mensen. Onze collega’s treden op als brugfiguur tussen hen en de instellingen of diensten die hen ondersteunen. “Taal is een grote barrière. Sommige diensten sloten omwille van de pandemie de deuren. Alles gebeurt telefonisch. De huisarts van mijn cliënt bijvoorbeeld, hij vermeldde zijn telefoonnummer op de deur van zijn kantoor. Mijn cliënt kon hem niet bellen omdat hij geen belkrediet had.”

Kwetsbare mensen ondervinden drempels

“Ik voel me erg eenzaam. Ik wil wel naar buiten, maar ik kan niet. Het is triest, erg triest.” getuigt Haider, een Irakese vluchteling die verblijft in een van onze opvangstructuren aangepast aan zijn behoeften. Vanwege zijn medische problemen houdt hij zich strikt aan de quarantainemaatregelen. De zeldzame bezoeken die hij heeft zijn die van onze teams, zij blijvend hem gezelschap houden.

 >> LEES OOK: Coronavirus: blijven helpen, ondanks de epidemie

Naast zorg en begeleiding bieden ze ook een luisterend oor. Voor een eenzaam 19-jarig meisje, ook uit de opvangstructuur, is hun aanwezigheid noodzakelijk. “Ze voelt zich erg eenzaam. Haar afspraken met de psycholoog zijn uitgesteld. We bellen vaak.”, zegt Annick. “Onze rol is belangrijker dan ooit in deze bijzondere periode!”, besluit ze.

CARITAS HELPT SLACHTOFFERS VAN DE PANDEMIE

In België doet Caritas International er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen en buiten haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren. Het Caritasnetwerk is naast België eveneens actief in de strijd tegen het virus in DR Congo, Syrië, Burundi, Zimbabwe en Venezuela. Ook dichter bij ons in Italië waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz.

Ook jij kan samen met Caritas helpen zonder daarvoor de deur uit te moeten. Steun het Coronavirus Hulpfonds via ons platform online of op ons rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”.

 

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten