3 vragen aan Frank De Coninck, nieuwe voorzitter van Caritas International

Caritas International België 3 vragen aan Frank De Coninck, nieuwe voorzitter van Caritas International
07/07/2017

Hij is gehuwd, vader van 3 kinderen en grootvader van 7 kleinkinderen, maar dat is voor Frank De Coninck geen reden om het rustig aan te doen. Zijn loopbaan doorkruiste heel wat grenzen en thema’s, maar blijft steeds gekenmerkt door een sterk engagement, dat hij nu verderzet als kersvers voorzitter van Caritas International. Hiermee volgt hij Michel Verhulst op, die zich de voorbije negen jaar als voorzitter heeft ingezet. Maak met hem kennis aan de hand van dit interview, in woord en in beeld.

Kunt u wat meer vertellen over uw professioneel parcours?

In 1968 studeerde ik af als licentiaat Geschiedenis aan de Universiteit Gent. Daarna was ik enkele jaren coöperant en doorliep ik een diplomatieke carrière, die me naar zeer uiteenlopende landen bracht, van Kenia tot Pakistan. In de jaren negentig was ik Belgisch ambassadeur in Rwanda en in Congo. Na enkele jaren op het Koninklijk Paleis werd ik in 2006 Ambassadeur van België bij de Heilige Stoel, waar ik nader kennis heb kunnen maken met Caritas. In 2010 ging ik op pensioen. Omdat ik heel wat ervaring in Afrika had opgedaan, voegen ministers van buitenlandse zaken mij om Speciaal Gezant voor Centraal-Afrika te worden, een functie die ik nog tot eind 2016 heb uitgeoefend.

Hoe bent u bij Caritas terechtgekomen?

Mijn laatste jaren als ambassadeur bracht ik door in Rome bij de Heilige Stoel, waar ik soms bezoek kreeg van de Belgische Caritas. Bovendien is de internationale hoofdzetel van Caritas in Rome gevestigd. Na een diplomatieke loopbaan vond ik dat het tijd was om andere terreinen te verkennen. Ik voelde me aangesproken door de actieve bezorgdheid die Caritas toont voor diegene die – zowel in ontwikkelingslanden als in België- minder kansen hebben gekregen of tussen de mazen van het net in armoede zijn gevallen.

In 2010 werd ik voorzitter van de koepelorganisatie Caritas Belgica. Sinds een tweetal maanden ben ik binnen de Caritasfamilie van functie veranderd en ben ik voorzitter van Caritas International.

Wat zijn uw ambities als voorzitter?

Ik denk dat we als organisatie verder moeten nadenken over onze essentie, de waarden en inspiratiebronnen waarop we ons baseren en die we willen uitdragen. We werken in een aantal domeinen waar ook andere organisaties actief zijn, met wie we trouwens goed samenwerken. Het lijkt me aangewezen verder na te denken over onze specificiteit en hoe we onszelf zien en definiëren. Verder staan we ook voor de uitdaging van de veranderde regeringspolitiek. Hierdoor moeten bepaalde aspecten in onze opvang van vluchtelingen en asielzoekers wijzigen: een delicaat onderwerp dat de nodige aandacht en opvolging verdient. Om deze ambities waar te maken, zal ik samenwerken met de verschillende organen van Caritas. Ik ben alvast onder de indruk van de dynamiek en motivatie van de collega’s en medewerkers die ik ontmoet heb!

Video: ontmoeting met onze voorzitter

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten