Het verhaal van Sillas Bitariho

Caritas International België Het verhaal van Sillas Bitariho
18/11/2016

De verbindingsboer van de heuvel Nyakuguma in de gemeenschap Cendajuru getuigt

Naast de activiteiten op mijn boerderij, begeleid ik de andere boeren in het toepassen van goede landbouwtechnieken. Soms komen mijn buren bij mij om raad. Als ze dat niet doen, ga ik zelf bij hen langs. Als ik iets zie dat niet werkt, steun ik hem om bij te sturen.

Er zijn er bij wie dit werkt, en anderen die het niet begrijpen en de filosofie van het project helemaal opgeven. Voor mij moet een verbindingsboer (VB) een voorbeeld zijn. Sommigen hebben geen oren naar de goede raad, maar beetje bij beetje, door te zien waar het goed gaat, kan het zijn dat ze het uiteindelijk toch begrijpen en de beweging volgen. Door mijn werk als verbindingsboer bij PADDAM (Projet d’Amélioration Durable de la Disponibilité Alimentaire, in 3 gemeenschappen van de regio Moso) verdien ik een beetje geld waarmee ik de werkkrachten op mijn boerderijen kan betalen terwijl ik zelf de buren omkader.

Als ik de goede landbouwtechnieken van PADDAM blijf uitvoeren en als het weer meezit, zal de oogst goed zijn. Ik denk dat PADDAM een van de beste projecten is waaraan ik al deelgenomen heb. Voor PADDAM plantte ik verschillende soorten tegelijk (mais, maniok, colocase en bonen op hetzelfde veld), ik had geen enkel afgebakend perceel en wist niet hoe ik mijn veld moest beschermen. Vorig jaar, toen ik alle veranderingen had doorgevoerd, was de oogst inspirerend. Ik zag het goede resultaat van al mijn inspanningen.

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Mustapha

Het verhaal van Mustapha

De 50-jarige Mustapha Essaihe had jarenlang een eigen cafeetje in het Marokkaanse dorp Nador. De wereld waaide er binnen, en zo ook de succesverhalen van…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Danat

Het verhaal van Danat

Toen Danat Aluma Kebeda, afkomstig uit Ethiopië, in 2015 voor een werkvergadering naar België afreisde, zag ze een kans op een betere toekomst. Ze besloot…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Kahindo

Het verhaal van Kahindo

Kahindo Kitakya Fazila verloor tien familieleden aan Ebola. Onder hen was ook haar moeder. Ook Kahindo zelf was ziek, en doodsbang.

Lees meer
Alle verhalen