Het verhaal van Haoua

Caritas International België Het verhaal van Haoua

Isabel Corthier

Isabel Corthier

24/08/2018

"Ik probeer al die kennis door te geven aan de andere vrouwen."

Haoua is 40 jaar en heeft 6 kinderen. Zij woont in het dorp Roumbouki, in Niger. Haoua volgt een opleiding om daarna haar dorpsgenoten te kunnen sensibiliseren rond alles wat met gezonde voeding te maken heeft.

Haoua is 40 jaar en heeft 6 kinderen. Zij woont in het dorp Roumbouki, in Niger. Haoua volgt een opleiding om daarna haar dorpsgenoten te kunnen sensibiliseren rond alles wat met gezonde voeding te maken heeft.

Zoals zoveel andere vrouwen in Niger, staat Haoua er alleen voor in het huishouden: haar man is werk gaan zoeken in de stad om wat geld te verdienen. “Ik heb het moeilijk want de mannen zijn vertrokken. Alles komt op mijn schouders terecht. Het is een zware verantwoordelijkheid, moeilijk om alleen te dragen.”  Water halen bijvoorbeeld, betekent dat ze 15 tot 16 kilo op haar hoofd moet dragen. Heen en terug doet ze er twee uur over. Bij de waterput van het dorp moet ze soms ook nog eens twee uur wachten vooraleer zij aan de beurt is.

Het beste voor de kinderen

“Een van mijn kinderen zit op school maar ik heb geen geld, dus zal hij niet verder kunnen studeren. Ik heb hetzelfde meegemaakt. Omdat er geen geld was, moest ik in het dorp blijven en er werd voor mij een lokale man gevonden”, zegt ze lachend

Haoua wil echter een andere toekomst voor haar kinderen. Zij was ook liever langer op school gebleven. “Het spijt me nog altijd dat ik niet verder gestudeerd heb. Ik was graag onderwijzeres of verpleegster geworden om mij dienstbaar te maken in mijn dorp.  Om te sensibiliseren”,  vertelt ze verder.

Dankzij het project Emmo zijn we tot het besef gekomen dat er lokale oplossingen zijn en dat we extreme ondervoeding kunnen voorkomen.

- Haoua

Gezondheidswerkster

Vandaag combineert ze het verlangen om te leren en om kennis door te geven in haar engagement als ‘femme-relais’. Een ‘femme-relais’ – een gezondheidswerkster – , is iemand uit de lokale gemeenschap die aan preventievorming doet. In haar dorp spreekt Haoua vooral over ondervoeding en borstvoeding. Ze legt uit hoe met kleine gebaren soms levens gered kunnen worden.

“Dankzij het project Emmo zijn we tot het besef gekomen dat er lokale oplossingen mogelijk zijn en dat we extreme ondervoeding kunnen voorkomen. We wassen onze handen na een toiletbezoek en voor het eten. We weten nu hoe we een voedzame pap kunnen koken met lokale basisproducten’, vertelt ze

Ondervoeding en borstvoeding

Haoua legt uit wat haar sensibilisatiewerk inhoudt en vertelt over de positieve resultaten van haar werk. “Dankzij het programma Emmo hebben we goede strategieën ontwikkeld om ondervoeding te voorkomen: kookdemonstraties, informatie, sensibilisering rond borstvoeding.”

Maar de situatie blijft moeilijk. Borstvoeding bijvoorbeeld: “Borstvoeding blijft lastig wanneer de moeder bijvoorbeeld zelf niet genoeg te eten heeft. Je moet zelf een volle maag hebben om je krachten en vitamines door te geven.”

Bijkomende steun

Als gezondheidswerkster geeft ze ook psychologische steun, biedt ze een luisterend oor. “Ik probeer alles wat ik weet uit te leggen en over te dragen aan de vrouwen. We delen ook onze problemen …”

Er zijn nog andere domeinen waarin verbetering moglijk is. De inwoners van Roumbouki hebben hoge verwachtingen. “Het project van Caritas zal alles veranderen. Er is hoop. Mijn man zal dit jaar hier blijven en op het veld werken. Ik zal niet meer allles moeten doen. Hij zal ons kunnen helpen en hij zal er zijn, hier bij ons. Een dubbel voordeel.”

Wat kunt u doen?

Wilt u gezondheidswerksters als Houa helpen in hun strijd tegen de honger? Geef een zak pindanoten aan de families in het  dorp Roumbouki. Met uw gift zet u duurzame verandering in gang. Met een zak noten kan een moeder haar kinderen voeden en olie en pasta produceren om te verkopen. De families kunnen tesamen blijven. U geeft hen een toekomst in hun eigen dorp.

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Mustapha

Het verhaal van Mustapha

De 50-jarige Mustapha Essaihe had jarenlang een eigen cafeetje in het Marokkaanse dorp Nador. De wereld waaide er binnen, en zo ook de succesverhalen van…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Danat

Het verhaal van Danat

Toen Danat Aluma Kebeda, afkomstig uit Ethiopië, in 2015 voor een werkvergadering naar België afreisde, zag ze een kans op een betere toekomst. Ze besloot…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Kahindo

Het verhaal van Kahindo

Kahindo Kitakya Fazila verloor tien familieleden aan Ebola. Onder hen was ook haar moeder. Ook Kahindo zelf was ziek, en doodsbang.

Lees meer
Alle verhalen