
Het verhaal van Fadi
De 24-jarige Fadi[1] besloot enkele jaren geleden Palestina te verlaten om een nieuw leven op te bouwen in België. Vol goede moed nam hij afscheid…
Lees meerCaritas International per regio
Caritas Internationaal in België
Asmaa El Khaldi/Caritas
Ahmed Abou Jamous is 13 jaar oud en woont in het vluchtelingenkamp Al-Shaboura, in de zuidelijke Gazastrook. Tijdens protesten in juli 2018 geraakte hij gewond aan zijn linkerbeen. Hij kreeg medische hulp van Caritas Jeruzalem.
De gaten in het wegdek zijn gevuld met regen, de gebouwen verloederd. Ahmed woont in een arme buurt. Hij slaapt op een dunne matras op de grond, naast zijn acht broers en zussen. Overal is de extreme armoede zichtbaar. De werkloosheidsgraad is heel hoog, het inkomen per inwoner erg laag. 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft hulp van buitenaf nodig.
Blokkade
Gaza gaat al sinds 2007 gebukt onder een blokkade, waarbij Israël de toegang via land, lucht en zee heeft afgesloten. Ook de grensovergang met Egypte wordt regelmatig afgesloten. Volgens de Wereldbank zorgde de blokkade voor de ineenstorting van de economie in Gaza.
Op 30 maart 2018 begon een wekelijks massaprotest tegen deze blokkade. Tussen 30 maart 2018 en 31 januari 2019[1] werden 260 Palestijnen en 2 Israëli gedood en geraakten meer dan 27.000 Palestijnen gewond. Zo’n 6.000 slachtoffers waren kinderen.
De dokters gaven me medicatie, maten mijn bloeddruk en verzorgden mijn wonde. Zo kon ik snel herstellen.
- Ahmed
Medische zorg onder druk
Ook Ahmed Abu Jamous geraakte gewond. De wond aan zijn been veroorzaakte ernstige bloedingen en twee pezen waren doorgesneden. “Een buur met een gelijkaardige wond zei me dat Caritas gratis goede medische zorg aanbiedt in Al-Shaboura. Ik ging er iedere donderdag naartoe,” zegt Ahmed. “De dokters gaven me medicatie, maten mijn bloeddruk en verzorgden mijn wonde. Zo kon ik snel herstellen.”
“Hij mankte, en werd snel boos omdat hij zo lang thuis zat,” zegt zijn moeder. “Toen hij herstelde, werd hij kalmer, tevreden, en kon hij terug normaal lopen.” Nu hoopt Ahmed dat hij ooit terug zal kunnen voetballen.
Het gezondheidssysteem in Gaza was al verzwakt door een chronisch tekort aan medisch materiaal en de ziekenhuizen konden het grote aantal gewonden van de demonstraties niet aan. “Zonder de behandeling van het medische team van Caritas, had Ahmed niet zo snel kunnen herstellen,” vertelt zijn moeder. Ze hoopt dat Caritas kan blijven helpen in arme gebieden, waar mensen amper genoeg hebben voor de kosten van het dagelijkse leven.
1
UNOCHA: Humanitarian snapshot: casualties in the context of demonstrations and hostilities in Gaza | 30 March 2018 – 31 January 2019, geraadpleegd op 4 juli 2019