Lesmateriaal – Between 2 Worlds

Caritas International België Lesmateriaal – Between 2 Worlds

© Marie Defreyne / Caritas International

© Marie Defreyne / Caritas International

Hoeveel vluchtelingen zijn er? Om welke redenen vluchten ze en waar gaan ze naartoe? Hoe worden ze opgevangen? Wie heeft recht op internationale bescherming? Heeft migratie goede kanten? Vragen die je leerlingen zich misschien stellen. De gratis lesfiches Between 2 Worlds laten je toe om op een interactieve manier aan de slag te gaan met deze vragen.

Kant-en-klaar lesmateriaal voor in je klas

Vluchtelingen en migranten komen dagelijks in het nieuws. Maar hoe onderscheid je feit van fictie in deze stroom van berichten over het thema? Het lesmateriaal Between 2 Worlds biedt een oplossing. In totaal zijn er 7 fiches die je vrij kunt gebruiken om rond de thematiek te werken met je leerlingen. Ook is er een fiche met uitgebreide achtergrondinformatie beschikbaar.

Of het nu is via een stoelendans, puzzel of debat… Alle fiches combineren bijleren met plezier, stellen vooroordelen in vraag en wakkeren het engagement aan voor een meer inclusieve samenleving.

Het materiaal werd het laatste geüpdatet in de loop van 2023. Lees hier meer over deze update.

Voor wie?

Dit lesmateriaal is bedoeld voor leerlingen van de 1e, 2e en 3e graad van het middelbaar onderwijs, of elke andere groep jongeren tussen de 13 en 18 jaar.

Acht pedagogische fiches voor jouw leerlingen

Het lesmateriaal bestaat uit zeven gedetailleerde lesfiches en één fiche met achtergrondinfo. Drie fiches zijn bedoeld om jouw leerlingen vertrouwd te maken met de basisbegrippen (fiches 1, 2 en 3). In elk van hen wordt het verloop van het spel in detail beschreven en is er materiaal voorzien om de activiteit nog leuker te maken (beelden, video’s of powerpoint).

>> Vul het registratieformulier in om het gratis lesmateriaal (een pakket bestaande uit 8 lesfiches) te ontvangen. We kunnen dit lesmateriaal gratis aanbieden dankzij financiering van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. In dit kader vragen we beperkte contactgegevens voor evaluatie en monitoring.

Een overzicht van de inhoud van het lespakket

 

  • Fiche 0 – Introductie en achtergrondinformatie: Deze fiches bevatten alle informatie die je nodig hebt (overzicht, definities, verdieping van enkele basisbegrippen, cijfers, etc…) voor de activiteiten binnen Between2worlds.
  • Fiche 1 – Fotospel over migranten en vluchtelingen: Aan de hand van verhalen van bekendere migranten, krijgen je leerlingen zicht op de redenen waarom mensen migreren en wat de criteria zijn om internationale bescherming te verkrijgen.
  • Fiche 2 – Stoelendans – Vluchtelingen: Je leerlingen ontdekken met dit spel hoe de rijkdom in de wereld verdeeld is, waar mensen op de vlucht zich bevinden en hoe dit niet bepaald in verhouding is.
  • Fiche 3 – Parcourspuzzel: Je leerlingen maken zelf de puzzel van de procedure voor internationale bescherming (asielprocedure) in België.
  • Fiche 4 – Engagementspistes: In deze fiche worden een heleboel tips opgelijst voor engagementen die je leerlingen kunnen aangaan: zelfstandig, samen met de klas of zelfs met de hele school.
  • Fiche 5 – Bescherming of niet? Kinderen en jongeren vertellen hun verhaal. De leerlingen schatten in of zij in aanmerking zouden komen voor het beschermingsstatuut of niet.
  • Fiche 6 – Straffe stellingen spel: Je leerlingen positioneren zich in de klas om hun mening te geven over een aantal stellingen rond ‘hete hangijzers’.  De fiche bevat een uitgebreide toelichting (info en cijfers).
  • Fiche 7 – Quiz over migratie en vluchtelingen: Verrassende weetjes over migratie hier en elders, vroeger en nu.

Registreer je om het B2W lesmateriaal via email te ontvangen:
Ik geef les in
Privacy *

Wens je dit onderwerp verder uit te diepen? Aarzel niet om onze andere projecten te bekijken op deze site, of schrijf je in op onze nieuwsbrief.


Met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking – DGD