Ossen en wandeltractoren als wapen tegen voedselcrisis

Caritas International België Ossen en wandeltractoren als wapen tegen voedselcrisis
04/06/2014

In Zuid-Soedan woedt al ruim een half jaar een burgeroorlog. Honderdduizenden families zochten hun toevlucht elders in het land of in het buitenland. Ze lieten hun huizen en akkers achter. Vandaag zijn al 3,7 miljoen mensen aangewezen op noodhulp. Reken daar nog een mislukte oogst bij, en een ongeziene voedselcrisis lijkt onafwendbaar.

Politiek conflict

In december 2013 groeide een conflict tussen president Kiir en voormalig vicepresident Machar uit tot een burgeroorlog die een interne vluchtelingenstroom van anderhalf miljoen burgers op gang bracht. Daarnaast zochten naar schatting 300.000 Zuid-Soedanezen hun toevlucht tot de buurlanden, onder meer in Oeganda waar Caritas actief is in Rhino Camp.

Het geweld tussen de Nuer- en de Dinkastam heeft een uitgesproken etnisch karakter.  De VN spreekt van verkrachtingen, willekeurige arrestaties en massaslachtingen van burgers. Er heerst een sfeer van angst en terreur, en een normale economische activiteit is in grote delen van het land compleet onmogelijk.

 

En misschien moet het ergste nog komen. Internationale waarnemers waarschuwen dat nog dit jaar tot 7 miljoen Zuid-Soedanezen voedselhulp zullen nodig hebben.

En misschien moet het ergste nog komen. Internationale waarnemers waarschuwen dat nog dit jaar tot 7 miljoen Zuid-Soedanezen voedselhulp zullen nodig hebben. Miljoenen Zuid-Soedanezen zullen eind dit jaar niet oogsten en de voedselcrisis, die onafwendbaar lijkt, zal dan ook minstens tot de volgende oogst of eind 2015 voortduren.

 

Mechanisering van de landbouw

Western Equatoria mag dan tot de vruchtbaarste streken van Zuid-Soedan behoren, de opbrengst van de velden is mager. Het straatarm, maar heel vreedzaam volk in deze regio zou gemakkelijk heel Zuid-Soedan kunnen voeden maar 25 jaar onafhankelijkheidsstrijd heeft de landbouwsector vernietigd: alles gebeurt er met de hand waardoor de oppervlakte van de velden die bewerkt worden klein zijn.

Met een minimum aan mechanisatie kan de landbouwoppervlakte in geen tijd verviervoudigd worden waardoor de boeren van Western Equatoria de noodlijdende bevolking in het Noord-Oosten van het land kan helpen voeden. Meer productie betekent ook een broodwinning die hen perspectieven op ontwikkeling biedt.

 

Ossentractie en wandeltractoren

Ossenploegen en wandeltractoren zijn voor deze kleine boeren de meest duurzame opties voor mechanisatie. Ze zijn goedkoop en doen met gemak het werk van 10 jonge kerels. Om de nationale landbouwproductie in een snel tempo op te trekken, doneert Caritas International ossenploegen en wandeltractoren aan de meest dynamische boerengroepen.   ues ?

Caritas International België Ossen en wandeltractoren als wapen tegen voedselcrisis

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten