Nigeria: geweld en klimaat spelen honger in de kaart

Caritas International België Nigeria: geweld en klimaat spelen honger in de kaart

CRS/Michael Stulman

CRS/Michael Stulman

24/03/2017

Acht jaar geleden begon in Nigeria een gewelddadig conflict, dat de laatste 4 jaar nog heviger werd en zich niet meer beperkt tot Nigeria’s grenzen. Ook in Niger, Chad en Kameroen woedt geweld. Boko Haram valt openbare plaatsen aan, ontvoert vrouwen en meisjes, en vernietigt dorpen en steden. Akkers worden verwoest, vee in beslag genomen, markten gesloten. Daarnaast wordt de bevolking ook gegijzeld door de acties van het Nigeriaanse leger.

Het geluid van motoren in de verte. Shettima Babaari wist maar al te goed wat dat betekende: Boko Haram was in aantocht. Zijn dorp zou worden aangevallen. Hij had net genoeg tijd om met zijn negenkoppige familie te ontsnappen.

Shettima’s familie vluchtte naar Maiduguri, hoofdstad van de staat Borno en tot 2009 de economische hoofdstad van Noordoost-Nigeria. Ze waren niet de enigen die op zoek waren naar bescherming voor het geweld. Het inwonersaantal van de stad verdubbelde intussen al tot meer dan 2 miljoen.

Humanitaire crisis

Het conflict jaagde meer dan 2.6 miljoen mensen – onder wie 1.5 miljoen kinderen – op de vlucht. De meeste vluchtelingen en intern ontheemden bevinden zich rond het Tsjaadmeer, dat door klimaatverandering en aantasting van het milieu werd gereduceerd tot nog maar 10% van haar oorspronkelijke volume. De problemen die veroorzaakt worden door de verminderde watervoorziening, worden nog versterkt door de komst van het grote aantal mensen dat in de regio hun toevlucht zoekt.

Afrika’s grootste humanitaire crisis kreeg amper aandacht en heeft intussen zeer ernstige proporties aangenomen. In sommige gebieden konden mensen al 3 jaar lang niet meer planten of oogsten. Zeker 8,2 miljoen mensen hebben dringen voedsel, water en basisvoorzieningen nodig. In Nigeria alleen al worden 5,1 miljoen mensen getroffen door ernstige voedselonzekerheid. 450.000 kinderen zijn ondervoed.

“Thuis hadden we meer dan 100 koeien,” herinnert Shettima zich. “We hadden geen problemen.” Tot Boko Haram kwam. De twee jaar die Shettima en zijn familie in Maiduguri hebben doorgebracht , worden gekenmerkt door honger en armoede. Alles wat ze hadden, moesten ze achterlaten.

Het antwoord van Caritas

Van Catholic Relief Services (CRS), de Amerikaanse Caritas, kreeg Shettima een elektronische kaart, waarmee hij voedsel, zeep, waterreservoirs, kookgerei en brandhout voor zijn familie kan kopen. De kaart laat gevluchte families hun waardigheid behouden, doordat ze zelf beslissen over hun uitgaven. Sinds de start van het programma in mei 2015, deelde CRS meer dan 8.500 kaarten uit, goed voor een totaal van 50.000 mensen.

Voedselhulp is een prioriteit, maar daarnaast steunt Caritas ook 1.650 families met onderdak, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Caritas richt zich zowel op noodhulp als op de lange termijn. Zaden en gereedschap worden uitgedeeld, zodat mensen later ook voor hun eigen voedsel kunnen instaan.

Caritas International België Nigeria: geweld en klimaat spelen honger in de kaart
Registratie voor de elektronische vouchers in Maiduguri, Noordoost-Nigeria. Met de vouchers kunnen gezinnen voedsel en huishoudartikelen kopen.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten