Honger en cholera in Somalië

Caritas International België Honger en cholera in Somalië

Mohamed Sheikh Nor

Mohamed Sheikh Nor

17/03/2017

De huidige droogte in Somalië is een van de ergste sinds mensenheugenis. Ze is extremer en duurt langer dan in 2011 toen 250.000 mensen het leven lieten. Caritas zorgt voor voedsel, water en medische zorg. Caritas kan en wil meer hulp bieden, maar daar is dringend meer geld voor nodig.

Caritas Ierland in Gedo

Abdi Tari Ali werkt in de Gedo regio, zuidwestelijk Somalië. Hij is er programmaverantwoordelijke voor Trócaire (Caritas Ierland). Met zijn achtergrond als dokter helpt hij waar hij kan. “Geen sprake van normale werkuren vandaag. Onze medewerkers draaien shifts van 24 uur per dag om zo veel mogelijk levens te redden.”

Trócaire is al 25 jaar actief in Gedo met gezondheidszorg, medische zorg, voedingsprogramma’s en onderwijs. Het steunt 3 ziekenhuizen, 10 centra voor basiszorg en 4 medische centra.

Droogte een van de ergste sinds mensenheugenis

De hongersnood in 2011 heeft aan 250.000 mensen het leven gekost. De huidige droogte is een van de ergste sinds mensenheugenis. Ze is veel extremer en duurt langer dan die van 2011. Oogsten zijn mislukt en heel wat dorpen hebben geen water. “Heel wat mensen hier zijn herders. Hun dieren zijn gestorven,” aldus Ali. “Mensen wandelen tot 90 km om hier te geraken, want hier is er water voor hen en voor hun dieren. Of ze proberen Ethiopië te bereiken, wat niet altijd evident is. Vaak belanden ze in kampen waar de levensomstandigheden erbarmelijk zijn. We hebben ondertussen al 40.000 gevallen van zieke kinderen gezien: ze zijn ondervoed, hebben diarree. Of ademhalingsproblemen, want ze slapen buiten zonder behoorlijke bescherming.”

Kinderen de grootste slachtoffers

Het voedingsprogramma voor kinderen is uitgebreid van 9.000 naar 12.000 kinderen. “We zijn compleet overvraagd,” zegt Ali. “Kinderen zijn er het slechtst aan toe als ze niet genoeg te eten krijgen. Je ziet onmiddellijk dat ze ondervoed zijn aan hun opgeblazen gezicht, hun dunne haar, hun gezwollen voeten en buik. Als je op hun arm drukt, blijft er een putje achter. Hun huid heeft alle elasticiteit verloren.”

“Wij focussen ons op de meest kwetsbare kinderen. We geven pap en droog voedsel. We nemen een snelle test af wanneer ze hier aankomen en registreren hen onmiddellijk in het geschikte voedingsprogramma.”

Naast de voeding in medische centra, zal Trócaire ook meer voedsel gaan verdelen in scholen. In 2011 groeide het schoolverzuim naarmate de honger toenam. Voedselbedeling op scholen is essentieel om de kinderen op school houden.

Cholera kan behandeld worden

Het aantal gevallen van cholera stijgt spectaculair. De hygiëne in de kampen is erbarmelijk. Er is een tekort aan proper water en mensen zijn verzwakt door het tekort aan eten. Eén cholerageval kan een heel kamp of dorp besmetten. Trócaire heeft daarom twee choleracentra ingericht waar ze mensen rehydreren en behandelen met antibiotica.

“Cholera kan gemakkelijk behandeld worden maar de mensen moeten tot bij ons geraken. Sommigen arriveren hier op een draagberrie of een kameel en hebben 20 km afgelegd. Geen idee hoeveel mensen er onderweg sterven.”

“Onze 30 bedden volstaan niet voor de honderden gevallen. Komt er een lading geneesmiddelen, dan is die in de kortste tijd opgebruikt. Wie geluk heeft, krijgt een bed maar de meeste mensen slapen buiten.”

Caritas wil meer hulp bieden

CRS (Caritas Verenigde Staten) is actief in landelijke regio’s in centraal Somalië, en in de buurt van de grens met Kenia. Veel boeren hebben geen geld meer, hun dieren – hun kapitaal – zijn gestorven. CRS geeft cash aan mensen daar waar nog voedsel en water voorhanden zijn. Het blijft ook zijn duurzame activiteiten verder zetten: waterputten graven en herstellen en vormingsactiviteiten rond waterbeheer. CRS probeert op die manier te verhinderen dat mensen hun huis verlaten op zoek naar hulp en in overbevolkte kampen terecht komen.

Abdi Tari Ali: “We wisten in december al dat deze ramp er zat aan te komen maar de internationale gemeenschap is traag. Hongersnood en vele doden kunnen nog vermeden worden met de nodige financiële middelen. Er is voedsel beschikbaar, Caritas kan en wil meer mensen helpen. Maar daar is geld voor nodig, veel geld.”

Caritas International België Honger en cholera in Somalië
Vrouwen en kinderen op zoek naar hulp, slaan hun tenten op in de rand van Baidoa © Mohamed Sheikh Nor/CRS

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten