Bijtende koude in Griekenland en de Balkan

Caritas International België Bijtende koude in Griekenland en de Balkan

Caritas Internationalis

Caritas Internationalis

13/01/2017

Het was een aangekondigd drama. Maandenlang werd er voor gewaarschuwd. En toch hebben we het niet kunnen vermijden. In Griekenland bivakkeren 1000 vluchtelingen in tenten in de sneeuw. Mannen, vrouwen en kinderen. De koude snijdt. In Servië overleven 1500 migranten al wekenlang op straat. Dit weekend zakte de temperatuur er tot -10°.

“De weersomstandigheden in Griekenland zijn al barslecht sinds december, maar vooral de voorbije twee weken werd de situatie bijzonder moeilijk,” meldt Maristella Tsamatropoulou van Caritas Griekenland. “Het begon met extreme kou en nu met sneeuw.” Vooral in het noorden van het land en op Lesbos slaat de winter hard toe.

Tenten en containers

Op Lesbos buigen de tenten in het Moriakamp sinds dit weekend onder de sneeuw. De overheid stuurde eergisteren een schip om er 500 mensen in op te vangen. Hoewel de initiële reactie er één was van twijfel en wantrouwen – mensen vreesden dat ze teruggestuurd zouden worden naar Turkije – zijn de eerste groepjes vandaag aan boord gegaan.

In het noorden van het vasteland zitten de meeste vluchtelingen in plastic containers. Bescherming tegen de bijtende kou is minimaal. Ook hier werden een heleboel mensen overgebracht naar opvangcentra, maar er is niet genoeg plaats voor iedereen.

Door de winterse temperaturen barstten de voorbije dagen buizen en leidingen. “In Thessaloniki, waar we al maandenlang mensen opvangen in shelters, was er geen stromend water meer beschikbaar. Daarom hebben we besloten om de mensen te verhuizen naar hotels,” alsnog Maristella Tsamatropoulou.

In Macedonië hebben vluchtelingen in de kampen toegang tot alle primaire voorzieningen, maar de weersomstandigheden zijn moeilijk. De containers in de kampen zijn voorzien van verwarming. In die containers verblijven vluchtelingen die zich geregistreerd hebben. Vandaag zoeken ook niet-geregistreerde vluchtelingen en migranten er bescherming. Niet iedereen vindt tijdig zijn weg naar menswaardige opvang. Gisteren werd er bij de grens een doodgevroren man gevonden in een treinwagon.

Caritas International België Bijtende koude in Griekenland en de Balkan

Extreme koude, tekort aan brandhout

Nog verder naar het noorden, in Servië, zakten de temperaturen tot -10°. Brandhout is er nog steeds de belangrijkste bron van verwarming. Maar door de vrieskou is het heel moeilijk geworden dit te sprokkelen. Vooral voor de vluchtelingen in de kampen. De verwachting is dat de extreme koude nog lang gaat aanhouden. De meeste mensen zitten ondertussen door hun voorraad heen en de sneeuw maakt de toelevering van hout onmogelijk.

In de hoofdstad Belgrado is er opvang voorzien voor volwassenen en kinderen, en die zit vandaag overvol. De omstandigheden zijn er goed, maar er is een grote behoefte aan eten. In kleinere dorpen en opvangplaatsen is de organisatie daarvan niet vanzelfsprekend. Reden daarvoor is ook hier de sneeuw. Caritas ontvangt heel veel oproepen van vluchtelingen en mensen in armoede, op zoek naar eten, verwarming, geneesmiddelen en brandhout.

De vraag om financiële steun vanwege onze partners in Griekenland en in de Balkan klinkt vandaag luid. U kan daarbij helpen. En de vraag om menswaardige opvang voor iedereen klinkt even luid. Want vergis u niet. Wat we vandaag zien is een direct resultaat van een algemene Europese politieke nalatigheid en onwil. Een drama dat vermeden had kunnen worden.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten