Kerstmis op de vlucht: een brug tussen jongeren uit België en Libanon

Caritas International België Kerstmis op de vlucht: een brug tussen jongeren uit België en Libanon
Caritas International België Kerstmis op de vlucht: een brug tussen jongeren uit België en Libanon
19/05/2017

De derde editie van “Kerstmis op de vlucht” is alweer bijna achter de rug. Dat we van een succes kunnen spreken is zacht uitgedrukt: Maar liefst 1600 jongeren uit Belgische scholen en jeugdbewegingen hebben maar liefst 1038 brieven en kaarten geschreven naar Syrische jonge vluchtelingen in Libanon.

Brieven voor meer dan duizend jonge Syrische vluchtelingen

Vorige week mochten we het resultaat bewonderen van deze massale briefwisseling. Een overvloed aan kaarten, brieven, tekeningen, kwamen bij ons terecht. Meer dan duizend jonge Syrische vluchtelingen namen deel aan dit project. De brieven dit jaar waren zowel van Belgische als van Libanese kant ontroerend en van hoge kwaliteit:

Makia, 17 jaar, Syrische vluchtelinge in Libanon, schreef: “Momenteel wonen we in het noorden van Libanon. Ik denk voortdurend aan mijn land, hoe het vroeger was en hoe het nu zou zijn. Maar na jouw brief probeer ik positiever te denken. Ik droom van een dag die niets dan goeds brengt, en ik ben er zeker van dat die dag vroeg of laat zal aanbreken. Zoals je zei zal ik mijn glimlach proberen te behouden.”

 

De crisis in Syrië

De crisis in Syrië heeft de grootste vluchtelingenstroom teweeggebracht sinds de Tweede Wereldoorlog. De situatie van vluchtelingen in België, in het Midden-Oosten en wereldwijd is een sociale realiteit waarmee we aan de slag moeten. In samenwerking met onze partner Caritas Libanon laten we met het project “Kerstmis op de vlucht” jongeren in contact komen met leeftijdsgenoten en bieden we hen de kans om hun solidariteit te tonen. De ver-van-ons-bed-show die het conflict in Syrië nog te vaak is, komt op deze manier iets dichterbij.

 

Didactisch materiaal “Kerstmis op de vlucht”

Naast de correspondentie tussen de jongeren bood Caritas International ook een didactische ondersteuning aan rond dit project. Op deze manier werden leerkrachten door ons begeleid in hun lessen rond deze thematiek. Meer info hierrond vind je HIER.

 

Vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer Nele Bossens, verantwoordelijke wereldburgerschapseducatie, telefonisch op 0476/97.80.08 of mail naar n.bossens@caritasint.be

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten