Toezeggingen om kinderen van de Griekse eilanden over te brengen, moeten ook worden nagekomen

Caritas International België Toezeggingen om kinderen van de Griekse eilanden over te brengen, moeten ook worden nagekomen

Lefteris Partsalis

Lefteris Partsalis

17/04/2020

Tienduizenden mensen zitten nog steeds vast in de kampen op de Griekse eilanden. Daaronder ouderen, mensen met een handicap, mensen met ernstige gezondheidsproblemen, gezinnen met kinderen en zwangere vrouwen. Onder hen ook 1.752 niet-begeleide kinderen. De meesten van hen hebben geen toegang tot hun meest elementaire rechten, zoals onderdak en voldoende eten, medische zorg, psychosociale begeleiding of onderwijs.

Door de overbevolking en de extreem beperkte toegang tot stromend water, toiletten en douches, is het voor de mensen die vastzitten op de Griekse eilanden onmogelijk om zich te houden aan de richtlijnen om zichzelf te beschermen tegen Covid-19, waardoor ze een aanzienlijk verhoogd risico lopen op infectie, ernstige ziektes of overlijden. Vooral de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Niet-begeleide kinderen moeten worden beschermd

Meer dan ooit moet de bescherming van niet-begeleide minderjarige kinderen worden gegarandeerd. Er moet alles aan gedaan worden om de opvangcentra op de Griekse eilanden te helpen ontlasten, willen de mensen die daar momenteel verblijven de kans krijgen hun leven en gezondheid te beschermen én de maatregelen na te leven om de verspreiding van Covid-19 te beperken.

Midden maart kondigde de Europese Commissie aan dat ze 1.600 niet-begeleide minderjarigen van de eilanden zou overbrengen. Sindsdien hebben tien landen zich ertoe verbonden hierbij te helpen[1], maar de feitelijke inspanningen zijn grotendeels tot stilstand gekomen, met uitzondering van in Luxemburg en Duitsland.

Goed nieuws uit Luxemburg en Duitsland

In Luxemburg kwamen er deze week 12 kinderen veilig aan.[2] Gesteund door Caritas en het Office nationale d’enfance (ONE), verblijven de jonge vluchtelingen in een huurhuis waar ze 14 dagen in quarantaine zullen doorbrengen. Ook daarna en gedurende de hele procedure voor hun verzoek om internationale bescherming, zullen ze verder worden begeleid door Caritas en ONE.

Ook Duitsland komt haar engagement na en is bezig met de overbrenging van een eerste groep van 58 niet-begeleide kinderen. Dit weekend kwamen er 47 onder hen aan.[3]

 

>>LEES OOK: CALL TO ACTION: Hervestiging van niet-begeleide minderjarigen vanuit Griekenland

Het nakomen van beloftes is van cruciaal belang

De toezeggingen om niet-begeleide minderjarigen van de eilanden te verhuizen, waren een welkom signaal van solidariteit. Maar deze toezeggingen ook onverwijld nakomen is nu van cruciaal belang om deze kinderen te beschermen.

Met acht bevestigde gevallen van Covid-19 onder de lokale bevolking op het eiland Lesbos en één op Samos, is het nu het moment om actie te ondernemen.

We hopen dat België binnenkort het voorbeeld van Luxemburg en Duitsland zal volgen.


Dit artikel kwam tot stand in het kader van het MIND-project, dat financiële ondersteuning krijgt van de Europese Unie (DEAR – Development Education and Awareness Raising Programme). De inhoud van dit artikel valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van Caritas International en geeft niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weer.

Caritas International België Toezeggingen om kinderen van de Griekse eilanden over te brengen, moeten ook worden nagekomen



1

European Commision, “Migration: First unaccompaned childres relocated from Greece to Luxembourg”, 15 april 2020, geraadpleegd op 17/04/2020

 

 

2

Luxemburger Wort, « Ne Laissez pas les enfants dans les décharges », 15 april 2020, geraadpleegd op 17/04/2020.

 

3

Caritas Deutschland, “Caritas gibt Flüchtlingskindern aus Griechenland Beistand”, 16 april 2020, geraadpleegd op 17/04/2020.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten