Campagne Move-coalitie focust op menselijk leed in detentiecentra

Caritas International België Campagne Move-coalitie focust op menselijk leed in detentiecentra

Sommige personen zitten een jaar lang vast. - © Isabel Corthier / Caritas International

Sommige personen zitten een jaar lang vast. - © Isabel Corthier / Caritas International

18/07/2023

Migranten mogen in ons land al 35 jaar worden opgesloten. Een pijnlijke situatie waarop de Move-coalitie nu de aandacht wil vestigen met zijn campagne #StopDetentie. Move werd in januari 2021 opgericht als gezamenlijk initiatief van Caritas International, CIRÉ, Jesuit Refugee Service Belgium en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De coalitie verzet zich tegen de detentie van migranten.

Het gesloten centrum van Merksplas bestaat nu al 30 jaar. Later dit jaar herdenken we voor de 25ste keer de tragische en schokkende dood van Semira Adamu, die met veel geweld het land werd uitgezet. Al 15 jaar worden families in ‘terugkeerhuizen’, administratieve detentiecentra voor gezinnen, gezet. 2023 is het jaar van ‘verjaardagen’, maar er is weinig reden om te vieren.  Wat gebeurt er achter de hoge hekken en de prikkeldraad van de detentiecentra van Merksplas, Steenokkerzeel, Brugge, Holsbeek en Vottem? Wie zijn de 6.000 tot 8.000 mensen die elk jaar opgesloten worden? 

In de media wordt nogal gemakkelijk gezegd dat er ‘illegalen’ in de detentiecentra worden opgesloten. Maar wist je dat op onze luchthavens ook asielzoekers stelselmatig worden opgesloten?

Het gaat altijd over een ‘snelle terugkeer’. Maar wist je dat mensen soms wel een jaar lang worden opgesloten? Dat sommige mensen simpelweg niet uitgezet kunnen worden, maar toch verschillende keren worden opgesloten? Dat heel wat mensen na een zinloze detentie van maanden aan de poort worden gezet?

Het gaat altijd over een ‘menselijk asielbeleid’. Maar wist je dat mensen van hun vrijheid worden beroofd zonder de tussenkomst van een rechter? Dat ze niet weten hoelang ze opgesloten blijven? Dat depressies, zelfdodingspogingen en hongerstakingen geen uitzonderingen zijn in de detentiecentra?

Het gaat altijd over ‘transparantie’. Maar wist je dat journalisten of deskundigen daar niet welkom zijn? Dat België nog altijd weigert om te zorgen voor een nationaal preventiemechanisme tegen foltering, zoals geëist door de Verenigde Naties?

Wist je dat het afgeleefde centrum van Brugge ondergebracht is in de oude vrouwengevangenis, waar mensen vandaag met 20 op een zaal slapen? Dat Holsbeek, waar alleen vrouwen opgesloten worden, een vroeger budgethotel is? Dat er in Merksplas tot 146 mensen vast zitten in de oude gebouwen van de voormalige strafkolonie voor landlopers?

Er is heel veel niet geweten over de administratieve detentiecentra. Maar de bezoekers van de Move-coalitie weten wel beter. Elke week bezoeken de geaccrediteerde bezoekers van de coalitie de zes detentiecentra in ons land. En zij zien wél wat er fout loopt.

#STOPDETENTIE : BEKIJK DE NIEUWE VIDEO VAN DE MOVE-COALITIE

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten