Buddy worden, betekent peetouder worden van een jongere die zonder familie in België woont. Niet-begeleide minderjarigen zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze jong zijn en eenzaam. Het is dan ook van groot belang dat ze goed worden omringd.
Caritas heeft een multidisciplinair team dat hen begeleidt in hun dagelijks leven. De Buddy zorgt voor aanvullende ondersteuning: hij of zij investeert tijd om met de jongere leuke dingen te doen. De Buddy is ook een vertrouwenspersoon met wie de jongere een band kan opbouwen.
“Ons werk draait vooral rond het delen van een netwerk en integratie. Rond ‘Belg-zijn’, zou je kunnen zeggen. Wij zetten onze deur open, vertellen bijvoorbeeld wat Kerstmis in België betekent of wat hobby’s zijn”, zegt Marianne. De Buddy kan één persoon of een hele familie zijn. De jongere spreekt met de Buddy af hoe vaak ze elkaar zien en wat ze dan samen zullen doen. Caritas zorgt voor een kader, maar de Buddy beslist volledig zelf hoe hij of zij het vrijwilligerswerk wil vormgeven.
Buddy for Refugee in Luik kan nog wel wat Buddy’s gebruiken. Ervaring hebben als peetouder is niet nodig. Vóór de eerste ontmoeting met een jongere plaatsvindt, nemen de vrijwilligers deel aan drie vormingsavonden. «Ik heb veel aan die avonden gehad, want ik ben helemaal niet thuis in de sociale sector. Ik heb veel bijgeleerd», herinnert Eric zich. «Op die avonden zag ik ook heel wat jongeren die zich kandidaat stelden om niet-begeleide minderjarigen te ondersteunen. Een aangename verrassing, want ik verwachtte vooral ouders en volwassenen te zien.»
Na de vorming blijven de Buddy’s in contact met Caritas om verdere begeleiding te krijgen en ervaringen uit te wisselen. “Er zijn extra avonden waarop iedereen over zijn ervaringen vertelt. Die ervaringen zijn heel uiteenlopend. Die avonden vind ik erg verrijkend”, zegt Eric.