Het verhaal van Fideste Ucuru

Caritas International België Het verhaal van Fideste Ucuru

© Caritas International

© Caritas International

18/11/2016

Colline Musumba, Kinyinya, schatbewaarster van Twitezimbere, een vrouwengroepering

Voor het laten kiemen van zaden gebruikten onze mannen plastiek zakken. Die zakken zijn een bescherming tegen termieten. Plastiek is echter niet goed voor het milieu. Een van de mensen van Caritas heeft ons gevraagd om eens na te denken over het maken van mandjes met bananenblaren. We waren verrast. Wisten niet hoe dat moest. We hebben wat rondgevraagd. Toen bleek dat Berchmans Singanya in een ver verleden al dergelijke mandjes gefabriceerd had. Hij heeft het ons geleerd.

In het begin was het lastig, het vlotte niet en we hadden niet onmiddellijk het nodige materiaal maar nu slagen we erin per persoon 30 mandjes per dag klaar te krijgen. Wij, maar ook onze mannen, zijn enthousiast. Na verloop van tijd worden de banenbladeren afgebroken en worden ze mest voor de plant, wat een goede zaak is. Bovendien verdienen we met ons werk extra geld voor het gezin. De helft van de opbrengst gaat naar onze organisatie, een vrouwenvereniging voor onderlinge solidariteit, solidair sparen en interne leningen. We zullen er nieuwe projecten mee opzetten. De andere helft gaat naar de leden van onze vereniging.

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Kahindo

Het verhaal van Kahindo

Kahindo Kitakya Fazila verloor tien familieleden aan Ebola. Onder hen was ook haar moeder. Ook Kahindo zelf was ziek, en doodsbang.

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Alexandre

Het verhaal van Alexandre

Alexandre Uate en zijn vrouw Gina Dombe wonen in een dorpje in Mopeia District, in de provincie Zambezia. De overstromingen die cycloon Idai met zich…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Haoua

Het verhaal van Haoua

Haoua is 40 jaar en heeft 6 kinderen. Zij woont in het dorp Roumbouki, in Niger. Haoua volgt een opleiding om daarna haar dorpsgenoten te…

Lees meer
Alle verhalen