Het verhaal van Evgeni

Caritas International België Het verhaal van Evgeni
04/12/2017

Evgeni is aangekomen in België in september 2014, en vroeg asiel aan omwille van het militaire conflict in Oekraïne. Op die manier hoopte hij om gezinshereniging te kunnen organiseren met zijn vrouw en zoon, die in Oekraïne achtergebleven waren.

Evgeni is aangekomen in België in september 2014, en vroeg asiel aan omwille van het militaire conflict in Oekraïne. Op die manier hoopte hij om gezinshereniging te kunnen organiseren met zijn vrouw en zoon, die in Oekraïne achtergebleven waren.

Na zijn asielaanvraag werd hij overgeplaatst naar een woning in Brugge, waar hij gedurende enkele maanden verbleef in afwachting van zijn beslissing. Hij begon in Brugge samen met enkele vrienden muziek te maken op straat, om zo een centje bij te verdienen. Evgeni had in zijn kindertijd gitaar leren spelen, dus had al een basiskennis. In België leerde hij echter ook andere instrumenten hanteren, wat hem na terugkeer nog van pas zou komen.

Hoewel er nog geen antwoord was op zijn asielaanvraag besloot Evgeni eind december 2014 toch om terug te keren naar Oekraïne. “Via verschillende kanalen had hij gehoord dat gezinshereniging voor Oekraïners uit het westen van het land niet mogelijk is, aangezien er officieel enkel een conflict aan de gang is in het oosten,” vertelt Caritas-medewerker Thomas, die zijn dossier begeleidt. “Daarom besloot hij om terug te gaan, en tekende hij in voor een vrijwillige terugkeer bij CAW Brugge. Evgeni kwam in aanmerking voor re-integratiesteun, bedoeld om in Oekraïne de draad terug op te nemen.”

Het re-integratiebudget gebruikte Evgeni om te investeren in de aankoop van verschillende instrumenten waarmee hij zou kunnen gaan optreden in lokale jazzbars om een centje bij te verdienen. Evgeni kocht o.a. een Conga aan (een trommel die met de handen wordt bespeeld en vaak gebruikt wordt in jazz muziek), verschillende mondharmonica’s en een folkgitaar.

“Tijdens een monitoringbezoek begin december 2015 legde Evgeni uit dat hij samen met een vriend geregeld gevraagd wordt in een plaatselijk jazzcafé in Uzhgorod, de stad waar hij woont, en Lviv. Tijdens de zomermaanden spelen ze ook dagelijks op drukke plaatsen in het stadscentrum om zo de kost te verdienen,” weet Thomas. “Volgens Evgeni is muziek zijn belangrijkste broodwinning geworden, en kan hij hiermee zijn gezin onderhouden en ook zijn woning renoveren. Samen met zijn muziekpartner hebben ze ondertussen ook een CD opgenomen, wat hen een extra inkomen heeft opgeleverd aangezien ze die kunnen verkopen tijdens optredens.”

“Hoewel Evgeni zeer positief ingesteld is en tevreden is met de huidige levensomstandigheden, was hij toch niet zo optimistisch over de toekomst van Oekraïne zelf,” merkt Thomas op. “Door de huidige financiële crisis zijn de prijzen verdrievoudigd en is de werkloosheid enorm gestegen. Evgeni’s zoon studeert momenteel informatica aan de universiteit van Uzhgorod, en hij hoopt om na zijn studies naar België te kunnen gaan om er te werken en een goed inkomen te verdienen.”

Achter elk cijfer een verhaal

Caritas International België Het verhaal van Clémence

Het verhaal van Clémence

Acht jaar nadat ze in Guinée alles en iedereen die ze liefhad, had achtergelaten, werd Clémence* officieel erkend als vluchtelinge in ons land. Ze woonde…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Fadi

Het verhaal van Fadi

De 24-jarige Fadi[1] besloot enkele jaren geleden Palestina te verlaten om een nieuw leven op te bouwen in België. Vol goede moed nam hij afscheid…

Lees meer
Caritas International België Het verhaal van Ahmed

Het verhaal van Ahmed

Ahmed heeft een plan: transportdiensten aanbieden in zijn thuisland, Jordanië. Na 6 turbulente jaren in Europa is het einde van de tunnel in zicht. De…

Lees meer
Alle verhalen