Programma ter ondersteuning van kinderen en families in Bagdad, Erbil, d’Algosh en Kirkuk

Caritas International België Programma ter ondersteuning van kinderen en families in Bagdad, Erbil, d’Algosh en Kirkuk

Daniel Etter - Catholic Relief Services

Daniel Etter - Catholic Relief Services

25/08/2016

PLAATS:

Bagdad, Erbil, Alqosh en Kirkuk

BUDGET:

€ 939.059

DUUR:

12 maanden: van juli 2015 tot juni 2016

LOKALE PARTNER:

Caritas Irak

Eigen fondsen :

€ 200.000

Caritas International België Programma ter ondersteuning van kinderen en families in Bagdad, Erbil, d’Algosh en Kirkuk

DOEL

Het doel is om de sterftegraad te verminderen en de voeding en gezondheid te verbeteren van kinderen onder vijf jaar en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het programma heeft ook tot doel om opvattingen over burgerschap, vrouwen- en kinderrechten in te voeren

CONTEXT

Nadat Mosul, de tweede grootste stad van Irak, in handen viel van de groepering Islamitische Staat (IS) en deze zijn opmars voortzette op meerdere fronten in de regio, moesten meer dan 2,5 miljoen Irakezen hun huis ontvluchten en onderdak zoeken, in Irak of in de buurlanden.

De gevechten tussen gewapende groepen dwongen mensen op de vlucht (o.a. naar de hoofdstad Bagdad) en tastten de (over)leefomstandigheden van ongeveer 15 miljoen personen aan.

Het programma ter ondersteuning van kinderen en families werd opgestart in 2003 om een concreet antwoord te bieden aan de verschrikkelijke gevolgen van het embargo en om hulp te bieden op het vlak van voedsel en gezondheid van moeder en kind. Het programma bevat ook een belangrijke component van educatie/ sensibilisering rond gezondheid, hygiëne, rechten, samenleven… die een dimensie van langdurige ontwikkeling bijbrengen, meer dan de zuiver humanitaire hulp.

De activiteiten van dit programma zijn:

  • Voedselhulp
  •  Voedingsvoorlichting
  • Medische hulp
  • Technische bijstand
  • Groententeelt
  • Sociale activiteiten

Caritas International België Programma ter ondersteuning van kinderen en families in Bagdad, Erbil, d’Algosh en Kirkuk

BEGUNSTIGDEN

De prioriteit van het programma ligt in de eerste plaats bij kinderen onder de 5 jaar die ondervoed zijn of risico op ondervoeding lopen, en bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Caritas kon deze personen identificeren dankzij haar sterke wortels in de verschillende zones, 8 centra die momenteel actief zijn (5 in Bagdad en 3 in het Noorden) en haar banden met de lokale parochies en gemeenschappen. Samen met haar partners heeft Caritas meer dan 4.000 kinderen en vrouwen bereikt. Dankzij bepaalde groepsactiviteiten (vb sensibiliseringssessies), zal het aantal begunstigden tot 8.000 gaan.

Publicaties

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op