Antwoord op de humanitaire en sociale crisis

Caritas International België Antwoord op de humanitaire en sociale crisis

Caritas Internationalis

Caritas Internationalis

25/08/2016

PLAATS:

Eilanden Chios, Kos, Lesbos, Naxos, Rhodos en de steden Athene en Thessaloniki

BUDGET:

€ 192.869,25

DUUR:

6 maanden, van 25 augustus 2015 tot 25 januari 2016 (dit eerste programma kan eventueel vernieuwd worden afhankelijk van hoe de situatie evolueert)

LOKALE PARTNERS:

Caritas Hellas

EIGEN FONDSEN:

€ 18.000

Caritas International België Antwoord op de humanitaire en sociale crisis

DOEL

Het doel van dit programma is de verbetering van de levensomstandigheden van personen die zwaar lijden onder de Griekse crisis.

CONTEXT

De besparingsmaatregelingen van de laatste jaren hebben steeds zwaardere sociale gevolgen voor de Griekse samenleving, waar ongeveer 3 miljoen mensen onder de armoededrempel leven, met een werkloosheidsgraad die recordcijfers bereikt: 25.6% van de bevolking is werkloos. Bij de jongeren is dat 50.1%.

Bij deze crisis komt nog de toenemende instroom van migranten, vooral Syriërs, die aankomen op de eilanden Lesbos, Chios en Kos, op amper een tiental kilometer van de Turkse kust. In de maand juli 2015 alleen al kwamen 49.500 mensen aan (tegenover 41.700 in het hele jaar 2014 – Bron Frontex). De overheid kon de nood van de sociale crisis al niet bijhouden en heeft nu zeker hulp nodig. Eenmaal overgebracht naar Athene zijn de migranten op zichzelf aangewezen en moeten ze in Athene buiten zien te kamperen, wat spanningen met de inwoners creëert.

Caritas vindt het heel belangrijk om zich zichtbaar te engageren voor deze personen en tegelijkertijd te pleiten voor een betere inachtneming door de openbare diensten. De waarden van solidariteit en gastvrijheid worden hierbij aangeprezen. Caritas organiseert vormingssessies voor haar vrijwilligers in meerdere diocesen, om de kwaliteit van hun toekomstige interventies te verbeteren.

BEGUNSTIGDEN

Ons programma helpt in de eerste plaats migranten, maar ook enkele Griekse families die door de crisis geraakt zijn. Het is ook belangrijk om de spanningen tussen migranten en Grieken niet te voeden.

Sinds 2015 steunt Caritas International, in samenwerking met haar partners, ongeveer 24.000 personen, waarvan 50 Griekse families en een honderdtal kinderen die voedselhulp op school zullen krijgen.

Caritas International België Antwoord op de humanitaire en sociale crisis

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op