Caritas International België Orkaan Matthew veroorzaakt zware schade in Haïti
05/10/2016

Stormwinden tot 230km per uur, hoge golven langs de kust en zware regenval troffen de voorbije dagen Haïti. Caritasteams zorgen voor eten en onderdak.

Stormwinden tot 230km per uur, hoge golven langs de kust en zware regenval troffen de voorbije dagen Haïti. De orkaan veroorzaakt overstromingen en grondverschuivingen, en maakt in het westen van Haïti opnieuw vele mensen dakloos. Caritas International België is actief in Les Cayes en in Jérémie. De schade in Les Cayes is enorm, getuigt onze programmaverantwoordelijke Martine Haentjens vanuit Haïti. Met Jérémie, in het noordwesten van het eiland, is voorlopig alle contact onmogelijk. Hoeveel slachtoffers de orkaan gemaakt heeft is nog onduidelijk.

Alle Caritasteams hebben zich voorbereid op de aangekondigde catastrofe. Zij hebben onder meer voedselvoorraden ingeslagen en opvangplaatsen ingericht. In de getroffen regio’s zorgen ze nu voor onderdak en eten. De regen zal nog dagen aanhouden maar er wordt, waar mogelijk, begonnen met het opmaken van een evaluatie van de noden. Met het Caritasnetwerk tekenen we een noodhulpprogramma uit voor de komende maanden.

 

 

Caritas International is momenteel nog steeds actief in Haïti na de aardbeving van 2010. In de streken die zwaar getroffen zijn door de regenval, werken we samen met de lokale bevolking en onze partner, Caritas Haïti, aan de verbetering van de landbouw en aan het creëren van werkgelegenheid. Deze nieuwe catastrofe is opnieuw een zware tegenslag voor de Haïtianen. Jaren van heropbouw worden eensklaps teniet gedaan.

 

Caritas International maakte vandaag 50.000 euro vrij voor de leniging van de eerste noden en de heropbouw.

Extra steun is welkom op BE88 0000 0000 4141 met vermelding Haïti

Meer info: Johanna Vanraes – 0473 762462