Caritas International België Cycloon Idai: Caritas roept op tot giften
21/03/2019

Na de doortocht van de cycloon Idai in Mozambique, Zimbabwe en Malawi, lanceert Caritas International een oproep tot giften om de slachtoffers van dit ongeziene drama ter hulp te komen.

Na de doortocht van de cycloon Idai schatten de Verenigde Naties dat 2,5 miljoen mensen onmiddellijke hulp nodig hebben in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Op 21 maart werden meer dan 242 doden geteld maar alles wijst erop dit aantal nog sterk zal oplopen door de krachtige wind en de overstromingen die Idai met zich meebracht. “Er wonen duizenden mensen in de zone waar de cycloon raasde”, zegt Jan Weuts, coördinator noodhulp voor Caritas. “Heel wat mensen moeten nog geëvacueerd worden.”

Het ziet ernaar uit dat deze cycloon de ergste meteorologische ramp is die zich op het zuidelijke halfrond heeft voorgedaan. De weersvoorspellingen doen vrezen dat de crisis de komende uren nog in belang zal toenemen door het effect van de nieuwe regen die wordt verwacht. Met volledige regio’s onder water en afgesneden van de wereld door de schade aan communicatiekanalen, blijven de schattingen van de autoriteiten en humanitaire agentschappen een ruwe benadering. Deze omstandigheden bemoeilijken ook de aanvoer van hulp naar de meest getroffen gebieden.

Caritas onderweg met hygiënekits en voedselpakketten

De teams van Caritas Mozambique zijn momenteel onderweg naar Beira, Caia en Dondo met 1.500 tentzeilen, hygiënekits en voedselpakketten. “Er is een tekort aan voedsel, water en onderdak. Het is nog moeilijk om informatie te krijgen vanuit Beira omdat de communicatiekanalen plat liggen”, verklaart Antonio Anosso, humanitair coördinator van Caritas Mozambique. “Onze prioriteit is momenteel mensen redden, huisvesten en de getroffen groepen registreren. We hebben dringend nood aan voedsel, golfplaten, water en sanitaire voorzieningen, onderdak en zaden.”

Oproep tot giften

Om de lokale hulpoperaties te steunen, lanceert Caritas België een oproep tot giften op BE88 0000 0000 4141 en online via www.caritasinternational.be. Ook giften via sms zijn mogelijk op het nummer 8810, met als bericht HELPEN, het bedrag dat je wilt schenken en je rekeningnummer.