Caritas International België Caritas International België maakt 80.000 euro extra vrij voor slachtoffers van Oekraïnecrisis
09/03/2022

Caritas International België trekt nog eens 80.000 euro uit om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te ondersteunen in Polen en Moldavië. Een bedrag van 50.000 euro wordt vrijgemaakt voor de zusterorganisatie in Polen. Caritas Moldavië ontvangt 30.000 euro. In totaal is in ons land nu al 130.000 euro vrijgemaakt voor de inspanningen naar aanleiding van de Oekraïnecrisis. Een eerste schijf van 50.000 euro werd op 25 februari toegekend aan Caritas Oekraïne.

Al deze middelen komen uit de campagne die Caritas International momenteel heeft lopen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Ze worden gebruikt om via het Caritas-netwerk de slachtoffers van de crisis te steunen.

Volgens recente cijfers van UNHCR zijn al meer dan 2 miljoen mensen, onder wie honderdduizenden kinderen, Oekraïne ontvlucht. Een aanzienlijk deel van deze mensen stak de grens met Polen over. Andere vluchtelingen kwamen onder meer terecht in Hongarije, Slovakije en Moldavië. In Oekraïne zelf zijn er ook veel ontheemde burgers.

Diverse vormen van steun

Medewerkers en vrijwilligers van Caritas in Oekraïne bieden diverse vormen van humanitaire ondersteuning. Ze geven voedsel en medische artikelen, organiseren psychologische opvang en zetten ‘shelters’ in waar burgers bescherming kunnen zoeken.

In Polen werkt Caritas nauw samen met de regering en partners in diverse bisdommen om de vluchtelingenstroom te helpen opvangen. Moldavië, een straatarm land, wordt ook geconfronteerd met vluchtelingen uit Oekraïne. Ook daar hebben de vluchtelingen nood aan veilige plekken, vervoer, eten, drinkwater, medische artikelen en psychologische opvang.

Psychologische opvang

Het Caritas-netwerk maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de militaire invasie voor de Oekraïense bevolking die het al acht jaar uiterst moeilijk heeft. Sébastien Dechamps, Emergency Aid Coordinator bij Caritas International: “Er is niet alleen nood aan materiële steun en goederen. Het is ook belangrijk dat er wordt geluisterd naar de vluchtelingen en dat er psychologische opvang wordt geboden. Het is mooi dat zovele Belgen zich solidair tonen met de Oekraïners en giften storten. Verder is het natuurlijk cruciaal dat er zo vlug mogelijk een einde komt aan de oorlog zodat de vrede kan terugkeren in Oekraïne”.

Giften zijn welkom op BE88 0000 0000 4141 met mededeling ‘4150 Oekraïne’ en online op www.caritasinternational.be. Caritas is ook lid van het Consortium 12-12, dat momenteel giften inzamelt in het kader van de Oekraïnecrisis.

Nog vragen over dit persbericht?

Neem contact op met persmedewerker Denis Bouwen: d.bouwen@caritasint.be of 0470 90 12 53.

Caritas International België beschikt ook over fotomateriaal en over expert(e)s die toelichting kunnen geven.