Manieren om actie te ondernemen

Manieren om actie te ondernemen

In Scherpenheuvel zamelt Caritas kledij in om gratis uit te delen aan mensen in nood. - Isabel Corthier

Heel wat mensen willen zich met Caritas, Justice & Paix en haar partners engageren voor meer sociale rechtvaardigheid en internationale solidariteit. Goed nieuws: aan manieren om je te engageren geen gebrek! Hier een greep uit de mogelijkheden:

ALS CONSUMENT

1.       Minder consumeren

 • Neem de tijd voor je iets nieuws koopt. Bijvoorbeeld : heb je echt een nieuwe gsm nodig als je huidige nog werkt?
 • Verleng de levensduur van je producten: onderhoud je telefoon, door hem niet elke nacht op te laden bijvoorbeeld , vermijd je tot 40% van de defecten; door niet-noodzakelijke updates uit te schakelen bespaar je ook baterij.
 • Repareer: doe het zelf, gebruik je garantie (meestal twee jaar) of ga naar een ateliers waar je samen hertelt, zoals het steeds wijder verspreide repair-café.

2.       Beter consumeren

 • Koop tweedehands. Het is ecologischer want er worden geen nieuwe spullen geproduceerd, en vaak ook van betere kwaliteit, want het moet tegen een stootje kunnen om een tweede leven te krijgen: met Oxfam Wereldwinkels of de Kringwinkel bijvoorbeeld, financieren je aankopen sociale acties.
 • Informeer je voor je koopt:
  > Over de elektronica (bijvoorbeeld, is dit een duurzaam model, zoals de Fairphone?)
  > Over mijn elektriciteitsleverancier (klassement van leveranciers)
  > Over het investeringsbeleid van mijn bank (bankwijzer)

3.       Geven en recycleren

Als je iets niet meer nodig hebt, gooi het dan niet direct weg, maar denk eraan om het aan iemand anders te geven of te recycleren! Momenteel slingeren meer dan 2,3 miljoen ongebruikte gsm’s en smartphones in de kasten van de Belgen.

Rekening houdend met de materialen waaruit een gsm of smartphone bestaat, is het essentieel om hen op een doordachte manier weg te geven, te verkopen of te recycleren.

Hier enkele betrouwbare pistes:

ANDERE IDEEËN?

Wat je ook doet, doe het met je hart. En nog iets, we zijn heel benieuwd naar JOUW actiepistes. Laat het ons weten op sociale media door deze pagina te delen of ons te contacteren op Facebook of Twitter. Stuur ons ook gerust een berichtje via het contactformulier.