Landbouwproductie versterken en capaciteiten herstellen

Caritas International België Landbouwproductie versterken en capaciteiten herstellen
24/08/2016

Plaats:

Ouham-Pendé, Centraal-Afrikaanse Republiek

BUDGET:

1.254.367€

Duur:

2015 - 2017

Lokale partners:

CORDAID- Caritas BOZOUM

Eigen fondsen:

50.000€

Caritas International België Landbouwproductie versterken en capaciteiten herstellen

Doelstellingen

In het algemeen heeft Caritas als doel bij te dragen tot het herstel van de weerbaarheid, aan de verbetering van de voedselzekerheid en voeding en aan het herstel van de sociale cohesie, door de technische en institutionele capaciteiten van de doelgroep te versterken.

 

Context

De crisissen in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden al decennialang vergeten. Nochtans overschrijden alle indicatoren vaak de drempels van een noodsituatie. Sinds eind 2012 kent het land een nieuwe golf van conflicten, die in 2013 leidde tot de machtsovername door de coalitietroepen van Seleka.

In september 2014 telde het land 508.800 intern ontheemden. Meer dan de helft woont bij gastfamilies. Meer dan 2,5 miljoen inwoners, de helft van de bevolking, hebben geen toegang tot basisdiensten en hebben hulp nodig.

Als reactie op deze situatie besliste de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN) om ook te beginnen met de derde en laatste verdeling van zaden. Caritas – Bozoum en Cordaid zullen de zaden leveren aan 4.000 families in Ouham Pendé (een prefectuur in het westen van het land).

Tegenwoordig volgt Caritas-Bozoum meer dan 230 groeperingen op in Ouham Pendé en Nana Mambéré. De voornaamste activiteiten zijn opvolging, vorming in teelttechnieken (het bevorderen van rijst) en het economisch beheer van landbouwbedrijven. Caritas-Bozoum is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse landbouwbeurs van Bozoum. Daarnaast heeft ze spaarkrediet, micro-krediet en activiteiten rond conflictresolutie en vredesprocessen opgezet.

Dankzij haar uitstekende relaties met de christenen en moslims, is Caritas – Bozoum goed geplaatst om vredescomités op te zetten die een essentiële rol kunnen spelen in de re-integratie van moslimvluchtelingen in Bozoum.

Caritas International België Landbouwproductie versterken en capaciteiten herstellen

Doelpubliek

Dankzij dit project werden 5.000 gezinnen gesteund met zaden, 1.800 mensen in Bozoum zijn lid van in totaal 60 groeperingen voor groententeelt. In de interventiezone buiten Bozoum zijn er ook 60 groeperingen voor groententeelt met 1.800 leden en 500 kwetsbare gezinnen.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op