Kwalitatieve voeding voor jonge kinderen in Kwango

Caritas International België Kwalitatieve voeding voor jonge kinderen in Kwango
16/09/2020

Plaats :

Provincie Kwango

Doelgroep:

92.000 kinderen jonger dan 5 jaar in 1.225 dorpen

Budget:

572.245 euro

Duur:

Van 1/09/2020 tot 31/08/2021

Partners:

Caritas Popokabaka (Congo)

Financiering:

542.745 euro Unicef en 29.480 euro Caritas International

Caritas International België Kwalitatieve voeding voor jonge kinderen in Kwango

Chronische ondervoeding en groeiachterstand

Het percentage mensen in Congo dat er niet in slaagt voldoende gevarieerd te eten en de nodige medische zorg te krijgen om een gezond en actief leven te kunnen leiden, is tussen 2019 en 2020 van 26% naar 28% gestegen. Dit is de conclusie van een rapport van de nationale IPC werkgroep die de voedselvoorziening onderzoekt voor VN-organisaties en andere hulpverleners wereldwijd.

En het probleem begint al op heel jonge leeftijd: een kind op 5 dat jonger is dan 6 maanden heeft er mee te maken. De gevolgen van ondervoeding zijn vaak onomkeerbaar en ernstig voor jonge kinderen. Naast groeiachterstand, hebben ze minder ontwikkelde hersenen, ze worden sneller ziek en hebben meer kans om vroegtijdig te overlijden.

In de provincie Kwango waar het project loopt, is de situatie nog onrustwekkender. De chronische ondervoeding van kinderen onder de 5 jaar is van 45% in 2014 naar 55% in 2018 gestegen (Unicef) wat hoger ligt dan het gemiddelde in Congo (42%).

Betere voedingsgewoontes voor kinderen onder de 5 jaar.

Caritas International wil samen met Unicef en het Ministerie van Gezondheid de graad van chronische ondervoeding bij kinderen terugdringen van 55% naar 48% in 2022 en dat samen met de verschillende gemeenschappen en vanuit verschillende invalshoeken. Hoe pakken we dit aan:

  • Kinderen die ernstig ondervoed zijn en dringend zorgen nodig hebben, worden ten laste genomen in therapeutische voedingscentra.
  • Families krijgen de informatie over en worden aangemoedigd om over te schakelen naar betere voedingsgewoontes voor baby’s en jonge kinderen.
  • Ondervoeding is niet alleen het gevolg van te weinig eten. Ook de voedingswaarde en de diversiteit van het voedsel spelen een rol. Er wordt gewerkt rond het gebruik van verbeterde lokale producten en het belang van onder meer vitamines bij baby’s en peuters tussen de 6 en de 23 maanden onder meer aan de hand van kookdemonstraties.
  • We ondersteunen de gezondheidsstructuren en de gemeenschappen die verantwoordelijk zijn voor de zorg van het jonge kind (o.a. bevoorrading therapeutische melk, voedingssupplementen, materiaal).

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op