Humanitaire hulp aan ontheemden in het noorden van Irak

Caritas International België Humanitaire hulp aan ontheemden in het noorden van Irak

Daniel Etter - Catholic Relief Services

Daniel Etter - Catholic Relief Services

25/08/2016

Plaats:

Duhok en Erbil

BUDGET:

€ 1.226.608

DUUR:

7 maanden, van augustus 2015 tot februari 2016

PARTENAIRE LOCAL:

Caritas Irak

Eigen fondsen :

€ 250.000

Caritas International België Humanitaire hulp aan ontheemden in het noorden van Irak

DOEL

Het doel van dit project is om bij te dragen aan het herstellen van waardige levensomstandigheden van de personen die door het conflict getroffen werden.

CONTEXT

Nadat Mosul, de tweede grootste stad van Irak, in handen viel van de groepering Islamitische Staat (IS) en deze zijn opmars voortzette op meerdere fronten in de regio, moesten meer dan 2,5 miljoen Irakezen hun huis ontvluchten en onderdak zoeken, in Irak of in de buurlanden.

Vanaf het begin was Caritas Irak betrokken bij een hulpprogramma voor intern ontheemden, waarvan de meerderheid afkomstig was uit minderheidsgroepen, christenen en Yezidi’s, die in het bijzonder bedreigd worden door IS.

Caritas Irak werd snel gesteund door het Amerikaanse Catholic Relief Services (CRS) en Caritas Duitsland, een hulp die meer dan welkom was. De lokale personeelsleden, bijvoorbeeld van Qaraqosh of Barthala, waren immers zelf slachtoffer van de crisis en/ of werden gedwongen te vluchten. Een coördinatiecentrum werd geopend in Erbil, en het programma werd ook uitgebreid naar Dohuk en Zakho.

De crisis zal naar verwachting verdergaan, want men zien geen politieke oplossing op korte of middellange termijn; de huizen en bezittingen van de slachtoffers werden grotendeels geplunderd en bezet. En de permanente dreiging van IS tegenover de minderheden verhindert elke poging tot terugkeer.

BEGUNSTIGDEN

Het programma richt zich op de meest kwetsbare intern ontheemden. Het merendeel van hen maakt deel uit van de gemeenschappen van de Yezidi’s of Christenen en verblijven niet in officiële kampen, waar enkele internationale NGOs hulp bieden. Het programma komt ter hulp van 19.425 directe begunstigden (3.675 families).

Publicaties

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op