Caritas International België Walk-in-my-shoes.be: “Op jonge leeftijd al zo’n verscheurende keuzes moeten maken, is hard

Switch asbl

25/10/2021

Zestig Brusselse jongeren zetten zich maandag 25 oktober, samen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, in de schoenen van een jonge vluchteling. Ze namen deel aan www.walk-in-my-shoes.be, het spiksplinternieuwe serious game van Caritas International.

“Wat me trof in Walk in my shoes, is dat deze jonge vluchtelingen heel ingrijpende dingen meemaken in hun nog erg jonge leven. Nu ik in hun schoenen moest staan, besef ik wat voor verscheurende beslissingen ze moeten nemen”, zegt Elias (17) van het Go! Atheneum Unesco Koekelberg.

Als allereersten mochten twee klassen uit het secundair onderwijs – een Nederlandstalige van het Go! Atheneum Unesco Koekelberg en een Franstalige van het Institut Marie Immaculée uit Anderlecht – Walk in my shoes uitproberen. De leerlingen hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de personages uit Walk in my shoes. Ze kregen het gezelschap van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

Staatssecretaris Sammy Mahdi steunt dit soort educatieve methodes: “Gamification heeft een meerwaarde om jongeren kennis en vaardigheden bij te brengen. Als fervent gamer spreek ik uit ervaring. Als kennis op een speelse en interactieve wijze wordt overgebracht op leerlingen, hebben die dubbel zoveel goesting om iets bij te leren. Bovendien helpt deze game om mensen op een objectieve manier te informeren over migratie en vluchtelingen. Te vaak wordt het debat over migratie gevoerd op basis van foutieve informatie of fake news. Dat leidt alleen maar tot meer polarisatie in onze samenleving. Dergelijke initiatieven helpen dit probleem aan te pakken.”

Uniek, meeslepend en interactief

Walk in my shoes is een unieke, meeslepende en interactieve ‘serious game’ over migratie, vluchtelingen en conflict. Hij dompelt je onder in het verhaal van Sifa uit Congo, Hassan uit Syrië of Senait uit Eritrea. De drie jongeren staan voor erg moeilijke en levensbepalende keuzes, en moeten hun land ontvluchten.

Walk in my shoes vraagt de deelnemer om in de schoenen te gaan staan van deze jongeren, en keuzes te maken. Elke keuze bepaalt hoe hun verdere leven er zal uitzien. Om je te helpen bij het maken van een keuze, krijg je achtergrondinformatie mee: een filmpje van een getuigenis, een artikel…

Echte verhalen

Caritas International ontwierp deze interactieve tool met de hulp leerkrachten én vluchtelingen. De verhalen die worden verteld in Walk in my shoes zijn een compilatie van echte vluchtverhalen.

Onder meer van Mohammed (20), die vluchtte uit Palestina. “Ik vind het belangrijk dat er naar vluchtelingen wordt geluisterd, zodat mensen een juister beeld van hen krijgen”, zegt hij. “Ik hoop ze door Walk in my shoes vragen gaan stellen, en zo meer te weten komen over de persoon achter de vluchteling. En niet alleen afgaan op wat ze horen op sociale media.”

Gratis, voor iedereen

Walk in my shoes werd in de eerste plaats is ontwikkeld voor jongeren uit de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs. De tool helpt leerkrachten om op een innovatieve manier aan de slag te gaan met thema’s als conflict en geweld in de wereld, migratie en samenleven.

Maar je kan de serious game ook thuis spelen, of in je vereniging. Walk in my shoes is er eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze thema’s.

Omdat we graag willen dat zoveel mogelijk mensen Walk in my shoes leert kennen, staat de tool gratis en voor niks op internet.

“Mensen weer centraal stellen in het migratieverhaal, is essentieel”, vindt Ariane Dewandre van Caritas International. “In Walk in my shoes verplaatsen jongeren zich in jonge vluchtelingen met wie ze zich kunnen identificeren. Zo hopen we hen niet alleen bewust te maken van de complexiteit van migratie, maar ook hun inlevingsvermogen te versterken en het wij-zij-denken tegen te gaan.”

Nog vragen over Walk in my shoes?


CONTACTPERSOON

Contacteer dan Bénédicte Van Paeschen, persverantwoordelijke Caritas International: b.vanpaeschen@caritasint.be of 0479 18 65 12.