Caritas International België Matthew vernietigt inspanningen om levensomstandigheden te verbeteren in Haïti
Caritas International België Matthew vernietigt inspanningen om levensomstandigheden te verbeteren in Haïti
07/10/2016

Stilaan wordt de omvang van de schade in Haïti na de doortocht van orkaan Matthew duidelijker. Er zijn ondertussen 350 doden geteld. Volgens de autoriteiten hebben naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig.

"De situatie wordt zwaar onderschat"

Stilaan wordt de omvang van de schade in Haïti na de doortocht van orkaan Matthew duidelijker. Er zijn ondertussen 350 doden geteld. Volgens de autoriteiten hebben naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig. Caritas vraagt steun, niet alleen voor dringende noden maar ook voor heropbouw op lange termijn.

De berichten die Caritas International krijgt uit Haïti zijn meer dan deprimerend. “De ernst van de situatie wordt zwaar onderschat”, zegt Edrice van Caritas Cayes, zwaar gefrustreerd door de berichtgeving over de ramp.

“Wat doe je met enkele duizenden euro voor mensen die alles verloren hebben? Daken zijn weggewaaid, huizen vernield, plantages verwoest, koeien lijken te overleven maar 75 tot 80 % van het kleinvee is verloren, vissers zijn hun boten en netten kwijt”, schrijft Martine Haentjens, projectverantwoordelijke voor Caritas in Haïti, in een emotionele mail.

 

Caritas zorgt voor eten en onderdak

Haïti is een van de armste landen ter wereld. Na de aardbeving van 2010 heeft Caritas niet alleen gewerkt aan de heropbouw van huizen. Samen met de bevolking in het zuiden heeft zij ook de familiale landbouw ondersteund, de strijd tegen de ontbossing aangebonden, werkgelegenheid gecreëerd, mensen verenigd om samen te werken voor betere resultaten. Het zijn nu net deze mensen die het zwaarst getroffen zijn door de orkaan Matthew. Al de inspanningen om de levensomstandigheden te verbeteren in de departementen Sud, Nippes en Grand’Anse zijn quasi tot niets gereduceerd.

De hulp voor de slachtoffers komt ondertussen op gang. Ook Caritas zorgt voor eten, tijdelijk onderdak en basisbenodigdheden. De schade aan de landbouw is veel moeilijker te remediëren en is opnieuw een werk van lange adem. Het zal veel moed en doorzettingsvermogen vragen voor de alweer zwaar getroffen bevolking van Haïti.

 

Alles steun is welkom op BE88 0000 0000 4141 met vermelding Haïti

Meer info: Johanna Vanraes – 0473 76 24 62

Downloaden