Caritas International België Hier zijn de hongermaanden weer

Isabel Corthier - Erosie in Bugabira, Kirundo

08/09/2021

Caritas International vraagt aandacht voor de honger en klimaatgevolgen in Burundi. In het Afrikaanse land Burundi komen de drie hardste maanden van het jaar eraan. September, oktober en november zijn de ‘hongermaanden’. Ze volgen op het droge seizoen, waarin er op de Burundese heuvels zo goed als niets groeit. “En straks krijgen we de allesverwoestende regens weer. Door de klimaatcrisis worden ze steeds heviger”, weet Bonaventure Nshimirimana, vertegenwoordiger van Caritas International in Burundi.

Claudine en Jonas wonen met hun vier kinderen in Ngara, een dorpje in het noordwesten van Burundi. Op drie kleine lapjes grond telen ze maïs, taro en bonen. Maar het is te weinig. “Onze oogst is nauwelijks genoeg om één maand van te eten”, zegt Jonas. Dus moet het gezin spaarzaam omgaan met wat er is. “We eten alleen ’s avonds”, vertelt Claudine. “En als de bonen op zijn, eten we de bladeren van de plant”, zegt haar man.

Burundi is één van de kleinste landen van Afrika, maar ook één van de armste ter wereld. 2 miljoen Burundezen kennen geen voedselzekerheid, wat wil zeggen dat ze niet genoeg te eten hebben en de kwaliteit van hun voedsel ondermaats is.

Extreme droogte en hevige regens

De bevolking in Burundi leeft voornamelijk van de landbouw. Alleen wordt het steeds moeilijker om te overleven met wat een lapje grond voortbrengt. De impact van de klimaatcrisis is er enorm. Periodes van extreme droogte worden afgewisseld met periodes van hevige regens. Die doen rivieren en meren buiten hun oevers treden, spoelen gewassen en soms hele stukken landbouwgrond weg en vernielen wegen, bruggen en infrastructuur.

Ook de huizen van de Burundezen zijn vaak niet bestand tegen de hevige regens. De meesten hebben een strodak dat nauwelijks beschutting biedt. Vaak is het binnen even nat als buiten, en moeten de bewoners zichzelf en hun bezittingen drooghouden onder een paraplu of bananenbladeren.

Wat doet Caritas International?

Caritas International is al jaren actief in Burundi. Met het lokale Caritas-team tracht de organisatie de Burundese boerenfamilies weerbaarder te maken tegen de risico’s van de klimaatcrisis. Samen met de bewoners worden op de heuvels terrassen aangelegd tegen erosie en plantenkwekerijen opgestart om de gronden opnieuw te bebossen, bijvoorbeeld.

Caritas International en Caritas Burundi staan de lokale bevolking bij, leren hen milieuvriendelijke en agro-ecologische landbouwtechnieken aan en geven advies. Samen zorgen ze voor betere oogsten. De aanschaf van een geit kan bijvoorbeeld een wereld van verschil maken voor een familie. Want een geit zorgt voor organische mest, die de groei van de gewassen spectaculair doet toenemen. Bovendien zit geitenmelk boordevol vitamines, die de Burundese kinderen goed kunnen gebruiken. Niet voor niets is de geit, naast voedsel en een waterdicht dak, één van de thema’s in de Burundi-campagne van Caritas International.

Steun Burundi

Help mee een einde te maken aan de hongermaanden in Burundi. Voor 21 euro geef je een Burundese familie een maand te eten. Voor 41 euro geef een Burundese familie een geit, die zorgt voor een betere oogst en gezonde melk. En voor 77 euro geef je een Burundese familie een waterdicht dak, zodat ze beschermd is tegen de hevige regens. Giften zijn welkom op BE88 000 000 4141 met de mededeling « 4050 Burundi » of via ons platform giften online.

 


MEER OVER BURUNDI?

Caritas heeft experten in huis én ter plaatse die graag meer vertellen over Burundi en de gevolgen van de klimaatcrisis op de armste regio’s in de wereld. Ze zijn beschikbaar voor interviews.

Perscontact Caritas International: Bénédicte Van Paeschen – 0479 18 65 12 – b.vanpaeschen@caritasint.be


 

Downloaden