Caritas International België Caritasnetwerk hielp al meer dan 4 miljoen mensen in Oekraïne

De oorlog leidt tot tekorten aan eten, elektriciteit, verwarming en basisartikelen- © Elisabeth Sellmeier / Caritas Wenen

22/02/2024

Twee jaar na de start van de oorlog in Oekraïne kunnen we alleen met spijt vaststellen dat de humanitaire impact ongezien is geweest. Maar er is ook enorm veel humanitaire hulp voor de bevolking georganiseerd. “De Caritasorganisaties in Oekraïne boden in de voorbije twee jaar hulp aan meer dan 4 miljoen mensen”, onderstreept Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International.

Om historische redenen zijn er twee Caritasorganisaties in Oekraïne, Caritas Spes en Caritas Oekraïne. Caritas Spes is verbonden met de rooms-katholieke Kerk. Caritas Oekraïne is verbonden met de Grieks-katholieke Kerk. Beide organisaties krijgen steun van Caritas International (België) en vele andere organisaties uit het internationale Caritasnetwerk.

“Caritas Spes verleent hulp via 54 centra en bereikte in de voorbije twee jaar met haar humanitaire projecten zowat 1,1 miljoen personen”, vertelt Dechamps. “Zusterorganisatie Caritas Oekraïne heeft 46 centra en hielp in twee jaar tijd 3,1 miljoen personen.”
In de eerste maanden van de oorlog was het belangrijk om de eerste materiële noden te bevredigen. Nadien kwam er meer aandacht voor eerste bijstand aan en begeleiding van ontheemden en gesprekken met mensen die trauma’s hadden opgelopen. “De noden zijn ook seizoensgebonden. In de winter is het nog lastiger voor de ontheemden. Soms is er geen stroom of verwarming.”

Dagelijkse bombardementen 

“De Oekraïeners worden geteisterd door dagelijkse bombardementen, die soms massaal en erg vernietigend zijn. Die bombardementen treffen vooral het oosten en het zuiden van het land. Ze verwoesten infrastructuur en communicatiekanalen, snijden gemeenschappen af van de wereld, leiden tot tekorten aan eten, elektriciteit, verwarming en basisartikelen. Ze ondermijnen de gezondheidszorg. En ze maken duizenden doden en gewonden.”

“Naast de vreselijke materiële gevolgen van de oorlog is er ook de zware menselijke tol”, aldus Dechamps. “Families raken verscheurd, vaders of echtgenoten sneuvelen, raken gewond of zijn maandenlang afwezig, kinderen lopen ernstige trauma’s op. En de oorlog veroorzaakt haatgevoelens en rancunes. Het zal generaties vergen om dat allemaal te laten slijten.”

Financiële steun uit België 

“Vanuit België geven we financiële steun aan de collega’s in Oekraïne en Caritasorganisaties in diverse buurlanden. We hebben nu ook een erg nauwe samenwerking met Caritas Slovakije. In Slovakije werd een programma voor psychosociale ondersteuning uitgewerkt. Hierbij mikken we op vluchtelingen die trauma’s hebben of zich maar moeizaam kunnen integreren. Het programma ging van start in het oosten van Slovakije en werd daarna uitgebreid naar de zones rond Oezjhorod, Moekasjevo en Charkiv in Oekraïne zelf.”

Een aantal sprekende cijfers – over het kalenderjaar 2023: 

Caritas Spes – sinds begin 2023: 

 • Veilige huisvesting voor bijna 1.300 personen
 • Warme dekens, lakens, fornuizen, verwarmingstoestellen en andere goederen, nuttig in winterse omstandigheden, voor meer dan 16.400 personen
 • ‘Kits’ met voedsel voor bijna 168.000 personen
 • Psychosociale ondersteuning voor meer dan 2.500 personen
 • Telefonische consultaties en informatie voor meer dan 23.000 personen
 • ‘Kits’ met hygiënische artikelen voor bijna 79.000 personen
 • Proper drinkwater (bijna 152.000 liter + 30.000 liter extra voor personen die werden getroffen door de ontploffing van de dam in Kakhovka)
 • Medische bijstand en medische diagnoses voor meer dan 11.000 personen
 • Financiële bijstand (cash) voor meer dan 8.000 personen

Caritas Oekraïne – sinds begin 2023:

 • Verwarmingsmateriaal voor bijna 13.500 personen
 • Proper drinkwater in flessen voor meer dan 36.000 personen
 • ‘Kits’ met hygiënische artikelen voor bijna 177.000 personen
 • Diensten op het gebied van huisvesting voor meer dan 76.000 personen
 • 25 collectieve centra voor ontheemden werden heropgebouwd, hersteld, uitgerust
 • Gestandaardiseerde ‘kits’ met voedsel voor één maand voor ruim 169.000 personen
 • Meer dan 33.000 diensten op het gebied van psychosociale ondersteuning
 • Financiële bijstand (cash) voor meer dan 79.000 personen

Downloaden