Caritas International België Caritas International zamelt giften in voor humanitaire noden in Palestina/Israël 
26/10/2023

De schrijnende oorlogssituatie in de Palestijnse gebieden en Israël leidt tot aanzienlijke humanitaire noden. Caritas International staat in nauw contact met de collega’s van Caritas Jeruzalem en is giften aan het inzamelen om humanitaire hulpverlening te helpen mogelijk maken. Wie een gift wil doen om te helpen, kan storten op rekening BE88 0000 0000 4141 van Caritas International met de mededeling ‘4972 Palestina’. Online storten kan ook.

Er heerst grote wanhoop bij de burgerbevolking in de zone van Gaza. De mensen kunnen zich nergens in veiligheid brengen en het ontbreekt aan vele basisartikelen. Het drinkwater raakt stilaan op. Sinds vele dagen is er geen elektriciteit meer. Essentiële infrastructuur werkt nu alleen met generatoren, maar daar is dan weer brandstof voor nodig, en ook die is schaars. Als er hulpgoederen Gaza binnenkomen, is daar geen brandstof bij.

Veel scholen en andere infrastructuur, nuttig voor de burgerbevolking, liepen ernstige schade op. Heel wat scholen worden gebruikt om ontheemde burgers in onder te brengen.

Veel Caritas-medewerkers in Gaza moesten zelf hun woningen ontvluchten. Sommigen kwamen terecht bij de Grieks-orthodoxe kerk, maar die werd vorige week getroffen door een raket (met minstens 18 doden en vele gewonden). Andere medewerkers verblijven in een kerk in Gaza-stad, in scholen, in woningen van familie of vrienden.

 

Caritas Jeruzalem 

Onze collega’s van Caritas Jeruzalem onderhouden dagelijkse contacten met hun mensen in Gaza. Zodra er een staakt-het-vuren komt, wil Caritas Jeruzalem in actie schieten om mensen met trauma’s te verzorgen en basisgezondheidszorg te verstrekken in haar kliniek in Gaza, die momenteel dicht is.

Caritas Jeruzalem weet, door vroegere gebeurtenissen en ervaringen, hoe je mobiele medische teams kan inzetten en kan samenwerken met lokale organisaties om basisgezondheidszorg te organiseren, informatie te geven over gezondheid en voeding en in te spelen op trauma’s.

Doe een gift om te helpen inspelen op deze noodsituatie : online of op rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4972 PALESTINA’.


PERSCONTACTEN

Nog vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met persmedewerker Denis Bouwen via d.bouwen@caritasint.be of 0470 90 12 53.


 

Downloaden