“In Palu alleen al moesten 17.000 mensen geëvacueerd worden”, zegt Sébastien Dechamps, noodhulpcoördinator bij Caritas International. “De getroffen zones zijn moeilijk te bereiken. Het aantal slachtoffers dreigt dus nog toe te nemen naargelang de hulpteams beter ter plaatse geraken. We doen wat we kunnen om de slachtoffers zo snel mogelijk te bereiken met onze hulp.”
Moeilijke hulpverlening
Caritas heeft een sterk lokaal verankerd netwerk, met partners in de bisdommen Makassar en Manado, die dicht bij de getroffen gebieden liggen. Zij hebben vrijwilligers gemobiliseerd en zijn op weg om de slachtoffers hulp te bieden. De wegen en infrastructuur –waaronder de luchthaven- zijn echter zwaar beschadigd. Het is dus enorm moeilijk om de zwaar getroffen gebieden Palu en Donggala te bereiken. Aangezien de weg op bepaalde plaatsen versperd is door grondverschuivingen, duurt het lang voor we de getroffen zones kunnen bereiken.
Grote noden
De noden zijn groot. De inwoners wachten o.a. op tenten, drinkwater, toiletten, voedsel, hygiëneproducten, gezondheidskits en medicatie. Wat ook nodig is: brandstof en generators om een minimum aan elektriciteit te produceren. In de nabije toekomst zullen ook psychosociale steun en heropbouwprojecten nodig zijn.
Deze nieuwe ramp is een tweede slag voor Indonesië, na de aardbeving in Lombok afgelopen augustus.
Oproep
Vandaag heeft Caritas € 40.000 vrijgemaakt voor de eerste hulp en noden ter plaatse. De organisatie roept ook op om te schenken.
Alle giften zijn welkom op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de vermelding “5986 Noodhulp Indonesië”.