Caritas International België Grote natuurramp in Zuid-Kivu vergt doortastend humanitair optreden

De overstromingen eisten vele honderden mensenlevens en er is aan is veel schade aangericht. - © Caritas International

09/05/2023

De streek van Kalehe in de Congolese provincie Zuid-Kivu is op donderdag 4 mei 2023 getroffen door groot natuurgeweld. Hevige regenval veroorzaakte overstromingen in plaatsen als Bushushu en Nyamukubi, met honderden doden en vermisten en grote materiële schade als gevolg.

“We zijn nu met onze partner, Caritas Bukavu, de noden van de bevolking aan het evalueren”, vertelt Line Risch, die bij Caritas International de projecten in de DR Congo opvolgt. “Zo kunnen we voor deze mensen een stevige respons uitwerken.”

Caritas International heeft in Zuid-Kivu een project dat wordt gefinancierd door DG ECHO, de Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Unie. “Bij een ramp regelen wij een onvoorwaardelijke financiële tegemoetkoming voor kwetsbare families die zijn getroffen. Zo kunnen zij aan hun basisnoden voldoen. Onze partner in Zuid-Kivu zal op erg korte termijn een evaluatie maken om te bepalen aan hoeveel personen we humanitaire bijstand kunnen geven.”

Zware regenval in de streek van Kalehe, niet ver van het Kivumeer, deed vorige week donderdag rivieren buiten hun oevers treden en veroorzaakte zo grote overstromingen en sterke modderstromen. Tot overmaat van ramp wordt op donderdagen een wekelijkse markt gehouden in Nyamukubi. Die markt trekt handelaars en kopers uit heel wat plaatsen in Kalehe en zelfs uit de naburige streek Kabare.

Vreselijke verwoestingen

Volgens ooggetuigen veroorzaakten de overstromingen grote stromen van water, modder en stenen die alles op hun weg meesleurden. Op de markt van Nyamukubi waren de gevolgen erg verwoestend en dodelijk. In Nyamukubi overstroomden drie rivieren. In Bushusu traden twee rivieren buiten hun oevers, wat ook daar veel mensenlevens kostte. Heel veel huizen werden daar verwoest. De weg tussen Bushushu en Nyamukubi raakte versperd. Veel mensen werden bedolven onder het puin of verdronken.

OCHA, het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden, spreekt momenteel over 270 dodelijke slachtoffers en meer dan 100.000 ontheemden. Meer dan 300 personen zouden nog vermist zijn. Zeker 3.000 families zouden geen onderdak meer hebben.

 

In de komende uren en dagen zal duidelijker worden wat de juiste omvang is van deze crisis, maar het is duidelijk dat dit enorme gevolgen zal hebben voor deze regio, waar de humanitaire situatie al complex is en waar er gewapende conflicten voorkomen. In het rampgebied verblijven ook vele duizenden ontheemden, afkomstig uit de naburige provincie Noord-Kivu.

“Het is belangrijk om des te meer in te zetten op rampenpreventie en –beheersing en de paraatheid van gemeenschappen. Dat is ook een prioriteit voor het Caritas-netwerk in de regio”, aldus Line Risch. “Spijtig genoeg is er vaak niet veel financiering voor deze aspecten, en is het geen prioriteit voor donoren.”

Uiteenlopende noden

“De mensen die deze natuurramp overleefden, worden nu geconfronteerd met heel moeilijke leefomstandigheden”, is ter plaatse te horen. “En de noden zijn groot en uiteenlopend. De overlevenden hebben materiaal nodig om zich te kunnen beschutten. Maar er is ook nood aan proper drinkwater, medische verzorging en geneesmiddelen, voedsel, huishoudartikelen, hygiënische artikelen en zaaigoed en landbouwgereedschap voor de rurale bevolking.”

Wie Caritas wil steunen in haar inspanningen voor de getroffen bevolking, kan een gift storten op ons platform giften online of via rekening BE88 0000 0000 4141 met als mededeling: ‘4894 KIVU’


PERSCONTACTEN

Nog vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met persmedewerker Denis Bouwen via d.bouwen@caritasint.be of 0470 90 12 53.


 

Downloaden