Noodhulp en heropbouw na de aardbeving

Caritas International België Noodhulp en heropbouw na de aardbeving
Caritas International België Noodhulp en heropbouw na de aardbeving
Caritas International België Noodhulp en heropbouw na de aardbeving

© Caritas Internationalis

© Caritas Internationalis

05/10/2016

Plaats:

Port-au-Prince

Duur:

January 2010 - December 2015

Lokale Partners:

Caritas Haïti

haiti-NL

Doel

De eerste prioriteit richtte zich voornamelijk op stedelijke zoek-en reddingsoperaties, en het verbeteren van de logistiek van en naar de hoofdstad. Daarop kon Caritas starten met het op grote schaal verdelen van medische hulp en de verdeling van water, voedsel, tenten en dekens.

De nadruk op logistieke middelen is essentieel om te zorgen voor de levering van hulpgoederen en om opvangkampen adequaat te kunnen beheren. Een betrouwbare bevoorradingsketen zorgt ervoor dat het Caritas netwerk zijn capaciteit snel kan uitbreiden.

De onmiddellijke prioriteiten liggen vervolgens op:
•Medische diensten en leveringen (Caritas is werkzaam in drie hospitaals, en een resem mobiele klinieken)
•Proper water en sanitaire voorzieningen
•Noodonderkomens (tentenkampen)
•Voedsel
•Puin afvoeren en reiniging
•Logistiek en telecommunicatie
•Gezinshereniging

Context

Een sterke aardbeving van 7 op de schaal van richter sloeg op 12 januari 2010 toe in de verarmde Caribische natie Haïti. Het epicentrum lag op ongeveer 17 kilometer ten zuid-westen van de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. De nabijgelegen steden Carrefour en Jacmel, evenals andere gebieden in het westen en ten zuiden van Port-au-Prince, werden ook getroffen.

In de nasleep van de aardbeving werden nog krachtige naschokken opgemeten, die het straatarme land doorheen bleven schudden. In totaal vonden tussen de 100.000 en 200.000 mensen de dood onder het vallende puin, en een veelvoud daarvan raakten ernstig verwond.

Vooral in de hoofdstad Port-au-Prince (een stad van twee miljoen inwoners) richtte de aardbeving enorme ravages aan. De straten van de stad raakten gevuld met mensen die te bang zijn om terug te gaan naar hun beschadigde huizen. Ze slapen onder de open hemel, te midden van de lichamen van de slachtoffers van deze ramp.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt tot 45% van uw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op