Bestrijding van de cholera

Caritas International België Bestrijding van de cholera
Caritas International België Bestrijding van de cholera
Caritas International België Bestrijding van de cholera
05/10/2016

Plaats:

Fonds-Baptiste

Duur:

January 2010 - December 2015

Lokale Partners:

Caritas Haïti

haiti-NL

Doel

1. Caritas voert een intense voorlichtingscampagne om de verdere verspreiding van cholera tegen te gaan via parochies, kampen, radiospots en folders. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen moeten het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden, bijv. regelmatig de handen wassen met zeep en alle water en voedsel vooraf koken.

2. Caritas bouwt honderden toiletten en wasplaatsen op openbare plaatsen en in de kampen en installeert waterzuiveringsinstallaties. Caritas International België steunt dit programma in de streek Fonds-Baptiste met 50.000 euro voor de bouw van toiletten. Fonds-Baptiste is een hoge risico streek.

3. Caritas geeft noodhulp aan ongeveer 20.000 mensen in de vorm van drinkwater, voedsel, waterzuivering- en zouttabletten, zeep, geneesmiddelen, kits voor persoonlijke hygiëne en zorgt voor extra bedden in de gezondheidscentra. In de westelijke havenstad Gonaives bijvoorbeeld – die het zwaarst werd getroffen door de orkaan Thomas – evacueerden hulpverleners kinderen, deelden plastic dekzeilen en noodhulpgoederen uit terwijl 4 gezondheidscentra van de stad extra bedden voor cholerapatiënten ontvingen.

Context

Op 21 oktober 2010 brak een cholera epidemie van het type 01 – een van de gevaarlijkste – uit in de provincie l’Arbonite. Al na enkele dagen vielen er 50 doden en moesten 1.500 mensen behandeld worden.

De VN en de Pan Amerikaanse Gezondheidorganisatie (PAHO) berekenden dat gedurende de volgende 12 maanden, zo’n 200.000 van de bijna 10 miljoen Haïtianen besmet kunnen geraken. In het somberste scenario zal 5 tot 6 % van hen sterven, d.w.z. 10.0000 dodelijke slachtoffers! Volgens de VN is er het komende jaar dan ook dringend behoefte aan 100 miljoen euro steun vanwege de internationale gemeenschap om de epidemie te bestrijden. Begin november waren al 6 van de 10 provincies op het Caraïbische eiland getroffen.

Ook in en rond de hoofdstad Port-au-Prince verspreidt de ziekte zich langzaam maar zeker. De meest bedreigde gebieden daar zijn de sloppenwijken en de honderden haveloze tentenkampen, waarin 1,3 miljoen daklozen, sinds de alles verwoestende aardbeving van 12 februari, een onderkomen vinden en in bar slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden leven.

De zeer besmettelijke cholerabacterie verspreidt zich, via uitwerpselen, in vervuild water of bedorven eetwaren. Ze veroorzaakt na enkele dagen een zware diarree die in korte tijd tot een complete uitdroging van het lichaam en tot de dood kan leiden, als niet snel wordt ingegrepen. De ziekte is relatief eenvoudig te behandelen: door de inname van voldoende zout langs orale of intraveneuze weg wordt de uitdroging stopgezet.

Begunstigden

Aantal directe begunstigden: 100 000

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt tot 45% van uw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op