Humanitaire hulp voor Congolezen op de vlucht en gastgemeenschappen

Caritas International België Humanitaire hulp voor Congolezen op de vlucht en gastgemeenschappen
12/12/2017

plaats:

Tshikapa, West-Kasaï

budget:

€ 386.405

duur:

september 2017 tot januari 2018

lokale partner:

Caritas Congo

Financiering Caritas International:

€ 20.000

Context

Voor de oorsprong van deze humanitaire crisis in Kasaï moeten we teruggaan naar 8 augustus 2016, Tshimbulu (Centraal-Kasaï). Bewoners zijn in opstand gekomen tegen het centraal gezag na de moord door de veiligheidstroepen op hun traditionele leider, Kamuina Nsapu. Daarop volgden militaire acties met vervolgingen, verkrachtingen, vernielingen en allerhande geweldplegingen. Ook kinderen werden ingelijfd en gebruikt.

Geleidelijk heeft het geweld zich over de 5 provincies van Kasaï verspreid. Gevolg: meer dan een miljoen mensen hebben zich in eigen land verplaatst, op de vlucht voor het geweld. De noden zijn enorm.

Doelstelling

Evaluaties van Caritas Congo en van andere organisaties tonen aan dat de levensomstandigheden in de cité van Tshikapa en omgeving armoedig zijn. De bewoners van Tshikapa hebben de nieuwkomers met het weinige dat ze hadden, gastvrij onthaald. Hun noden en die van de vluchtelingen zijn zo goed als dezelfde. Daarom wil Caritas ervoor zorgen dat zowel families op de vlucht als gastgezinnen voldoende te eten heeft en zich kunnen verzorgen en dit gedurende minstens 4 maanden. Begin september is het relatief rustig geworden in de regio. Mits het in acht nemen van een aantal veiligheidsmaatregelen, kan Caritas hier hulp bieden.

Concreet betekent dit dat Caritas voedselpakketten uitdeelt die volstaan om minsten twee maaltijden per dag klaar te maken. Een pakket bevat: 15 kg bonen, 3 kg keukenzout, 3 liter plantaardige olie, 25 kg maïsbloem. Verder zorgen we ook voor hygiënekits, keukengerief, dekens en kleren.

Hoewel het geven van waardebonnen of cash geld meer en meer ingang vindt binnen de humanitaire hulpverlening – de mensen kunnen op die manier aankopen doen die afgestemd zijn op hun specifieke noden en wensen – is deze methode hier niet aangewezen. Het feit dat de goederen al schaars en duur zijn op de markt en dat de grens met Angola gesloten is, zou alleen maar voor nog sterkere prijsstijgingen zorgen. De goederen die Caritas verdeelt, worden aangekocht in Kinshasa en over de weg aangevoerd.

Doelpubliek

1.100 families op de vlucht en 400 huishoudens van de gastgemeenschappen.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt tot 45% van uw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op

Verwant nieuws