Hulp aan herdergezinnen en vermindering van de risico’s in gebieden getroffen door Dzud

Caritas International België Hulp aan herdergezinnen en vermindering van de risico’s in gebieden getroffen door Dzud

© Katie Orlinsky/Caritas Internationalis

© Katie Orlinsky/Caritas Internationalis

12/04/2018

Plaats:

17 Soums in 6 provinces (1. Khuvsgul : Chandmani-Undur, Ulaan-Uul, Alag-Erdene, Renchinlhumbe ; 2. Uvs : Malchin, Naranbulag, Baruunrutuun, Davst, Sagil ; 3. Tuv : Ugtaaltsaidam, Jargalant, Batsumber, Bayan ; 4. Bayan-Ulgii : Bulgan, Sagsai ; 5. Bayankhongor : Bayanbulag ; 6. Dundgobi : Tsagaandelger)

Budget:

€ 299,536.25

Duur:

16 januari 2017 – 31 december 2017

Lokale partner:

Caritas Mongolië

Eigen fondsen:

€ 20.000

Doel: betere leefomstandigheden

De ellende verminderen en zorgen voor acceptabele leefomstandigheden voor de herders. Dit project helpt zowel diegene die al door de Dzud getroffen zijn als diegenen in kwetsbare omstandigheden, die worden voorbereid op nefaste gevolgen van de Dzud.

Context: Impact dzud op economie, voedselzekerheid en mensenlevens

Een dzud is een noodsituatie veroorzaakt door droge warme zomers, gevolgd door winters van extreme kou of sneeuw. Doordat in de droge zomers niet genoeg groeit, kunnen de dieren niet genoeg eten om een beschermende vetlaag te krijgen en kunnen de herders niet genoeg hooi voorzien. Als de harde winter volgt, is er niet voldoende te grazen en te weinig voorraad.

“Dieren vriezen dood of verhongeren omdat ze niet kunnen grazen. Op een dag kunnen er duizenden verloren gaan”, zegt E.H. Pierrot Kasemuana, directeur van Caritas Mongolië. “De dzud is een fluisterende noodsituatie. Het doodt niet veel mensen maar veroorzaakt veel schade. Vroeger vond het een keer per generatie plaats, nu ieder jaar.”

Dzud is uniek voor Mongolië en veroorzaakt economische crisissen en gevolgen voor de voedselzekerheid in het land, aangezien meer dan een derde van de bevolking geheel afhankelijk is van pastorale landbouw voor hun levensonderhoud.

In de gebieden die door de Dzud getroffen worden, wonen vooral herders die al kampen met een gebrek aan voedzaam voedsel, medische voorzieningen, warme kleren en andere goederen die hen en hun dieren zouden helpen om de kou te overleven. Aan de andere kant zijn diensten zoals hospitalen niet uitgerust met de nodige ambulances en brandstof om tegemoet te komen aan de noden van de mensen, vooral nomadische herders in afgelegen plaatsen die door de met sneeuw geblokkeerde wegen nog meer worden geïsoleerd.

Activiteiten: hulpgoederen en voorbereiding op volgende rampen

De activiteiten in dit project omvatten o.a.:

  • Voedselverdeling aan de meest kwetsbare gezinnen, enerzijds vanuit een centraal punt en anderzijds aan huis voor diegenen die zich niet kunnen verplaatsen  Dit wordt gecombineerd met een of meer verdelingen van hooi en veevoeder of non-food items zoals potten en pannen.
  • Verdeling van kits voor dieren
  • Bouw van een waterput
  • Vorming risicobeperking bij rampen voor landelijke comités van 9 soums.

Doelgroep

1.668 gezinnen van in totaal 6.505 personen, onder wie 1.669 vrouwen (waarvan 106 alleenstaande moeders), 2.979 kinderen, 1.563 mannen, 272 ouderen en 22 mensen met een handicap.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt tot 45% van uw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op