Winterhulp aan ontheemde Oekraïners

Caritas International België Winterhulp aan ontheemde Oekraïners

© Caritas International

© Caritas International

03/10/2016

Plaats:

Het hele land (zones dicht bij het conflict in het oosten van het land en in de plattelandsgebieden)

Budget:

1.562.234 EUR

Duur:

6 maanden, van 15 november 2015 tot 15 mei 2016

Lokale partner:

Caritas Oekraine

Eigen fondsen:

€ 36.000

Ukraine

Doelstelling

Het doel is om hulp te bieden aan personen die moesten vluchten en getroffen werden door het conflict, om hen te helpen de winter door te komen en hun veerkracht te verbeteren. Caritas besteedt bijzondere aandacht aan huisvesting: onderdak voorzien voor de meest kwetsbaren.

Context

De vijandigheden begonnen in de lente van 2014 in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten en regeringstroepen tegen elkaar strijden, en blijven zware humanitaire gevolgen hebben. De bevolking moest meermaals hun huis verlaten en momenteel zijn er 1,5 miljoen intern ontheemden in het land (waarvan de meerderheid in de gebieden in de buurt van de frontlinie) en meer dan een miljoen vluchtelingen in het buitenland (meer dan 850.000 in Rusland, 125.000 in Wit-Rusland). De economische crisis in het land vermindert enkel nog de mogelijkheid op overleven, herstel en veerkracht van de ontheemde personen en hun gastgemeenschappen.

 

De winter heeft de situatie nog erger gemaakt, vooral voor mensen wiens huizen beschadigd werden tijdens de gevechten. De gevolgen voor hun gezondheid – lichamelijk en geestelijk – zijn ook sterk waarneembaar.

Ondanks een zekere vermindering van de gevechten sinds september, doen de observatoren van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nog verslag van verschillende schermutselingen, blijft de onveiligheid zorgwekkend en hebben de ontheemden nog geen vooruitzichten om binnenkort terug te keren.

Doelgroep

Caritas en haar partners steunden 17.475 personen (kwetsbare families en gastgemeenschappen). Ongeveer 70% van de begunstigden zijn vrouwen, onder meer doordat veel mannen deelnamen aan de gevechten.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op