Covid-19: dringende hulp voor straatkinderen

Caritas International België Covid-19: dringende hulp voor straatkinderen

Junior D. Kannah

Junior D. Kannah

18/09/2020

Plaats:

Stad Kinshasa

Doelgroep:

720 straatkinderen in 16 opvangcentra

Budget:

55.000 euro

Duur:

1/06/2020 tot 31/12/2020

Partners:

Caritas Kinshasa (Congo)

Financiering:

5.000 euro stad Brussel; 50.000 euro Caritas International

Caritas International België Covid-19: dringende hulp voor straatkinderen

Context: Covid 19

Meer dan 25.000 kinderen leven en slapen in de straten van Kinshasa. Het zijn wat men noemt ‘shégués’. De families van het merendeel van deze straatkinderen zijn te arm om voor hen te kunnen zorgen. Een minderheid werd verstoten op beschuldiging van hekserij naar aanleiding van een overlijden of ziekte van een familielid. Allen zijn ze in de eerste plaats slachtoffer van de armoede die heerst in heel wat wijken van de hoofdstad.

Caritas Kinshasa steunt al geruime tijd 16 opvangcentra waar straatkinderen terecht kunnen. In een huiselijke sfeer leren ze dat armoede geen fataliteit is, geweld niet de oplossing. Zij worden gemotiveerd om terug naar school te gaan. Soms worden ze opnieuw in contact gebracht met hun familie en wordt er gewerkt aan hun re-integratie.

De epidemie Covid-19 heeft basisvoedsel en producten aanzienlijk duurder gemaakt. Dat maakt dat de centra het erg moeilijk hebben om financieel het hoofd boven water te houden en een kwalitatieve opvang te bieden. Een opvang die onontbeerlijk is voor de toekomst van deze straatkinderen.

Toekomst straatkinderen verzekeren

Caritas International steunt de 16 bovenvermelde opvangcentra tot eind dit jaar. We bezorgen 720 kinderen extra voedsel (rijst, bonen, olie, zout, suiker en tomaten in blik), hygiëne producten, ontsmettingsgel en extra beddengoed in de strijd tegen Covid-19. Daarnaast krijgen ze ook het nodige materiaal om zelf mondmaskers te maken (stof, elastiek, naaigaren, enz.). Zo kunnen ze in de naaiateliers, die aan sommige centra verbonden zijn, maskers maken die ze achteraf te koop kunnen aanbieden en op die manier ook wat geld verdienen.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 45% van jouw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op