Coöperaties: uitdagingen en kansen delen

Caritas International België Coöperaties: uitdagingen en kansen delen
Caritas International België Coöperaties: uitdagingen en kansen delen
Caritas International België Coöperaties: uitdagingen en kansen delen

© Caroline Thirion

© Caroline Thirion

30/06/2017

Plaats:

Aan de rand van Kinshasa, in de bisdommen Matadi, Popokabaka en Kenge

BUDGET:

€ 2.342.341

Duur:

Van januari 2017 tot december 2021

Lokale partners:

Caritas Congo en de diocesane ontwikkelingsbureaus van Kenge, Matadi en Popokabaka

Eigen fondsen:

€ 468.468

Doelstelling

Niet verdelen, maar verbinden. Dat is de hoeksteen van dit project met een nieuw aspect voor de boeren: samenwerking in coöperaties. Zo verhogen de inkomsten van de landbouwers en verbeteren hun leefomstandigheden. Met verschillende lokale partners begeleidt Caritas het hele proces: van de oprichting van de coöperatie tot de ontwikkeling van landbouwsectoren door middel van een ondernemende aanpak tot het verzekeren van haar duurzaamheid. We waken erover dat de nodige kennis en vaardigheden voortduren zodat ze vervolgens zonder ons verder kunnen.

Jean-Jacques Nkumbundu, voorzitter van de landbouwcoöperatie van Kikongo (Matadi) deelt zijn ervaring: “de coöperatie heeft me veel geleerd: de kennis die ik heb verworven dankzij de opleidingen van Caritas, geef ik nu door aan andere boeren. Ik ken nu meer over landbouw en kan ook beter met geld omgaan. Misschien kan ik ooit mijn eigen bedrijf opstarten?” Hij voegt toe: “De uitwisseling van ervaringen en de samenwerking hebben van ons een hechte groep gemaakt. Samen zijn we sterker en beter in staat om het hoofd te bieden aan eventuele obstakels.”

Context

In Congo hebben gewapende conflicten en politieke instabiliteit het land in een van de langste en meest complexe crisissen gestort. Volgens ECHO, de humanitaire arm van de Europese Commissie, is de toekomst onzeker voor 5,9 miljoen Congolezen. Elke dag worden ze gekweld door dezelfde vraag: zal ik vandaag genoeg te eten hebben? Eind 2017 zullen 1,9 miljoen kinderen aan acute ondervoeding leiden en zullen 2,2 miljoen mensen op de vlucht zijn in hun eigen land. Ondanks de politieke instabiliteit en het klimaat van geweld, blijven de Congolese families hard verder werken om hun leefomstandigheden te verbeteren.

Begunstigden

Caritas heeft een proces van duurzame verandering gelanceerd waarin de verschillende stakeholders betrokken worden. In totaal zal het programma gedurende 5 jaar begeleiding bieden aan 18 coöperaties en hun 2.400 leden, allemaal landbouwers.

Help ons

Doe een gift

Giften van € 40 of meer op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt tot 45% van uw gift terugkrijgen.

Een vraag? Neem contact met ons op