Luik zkt. solidaire eigenaars

Caritas International België Luik zkt. solidaire eigenaars

Isabel Corthier

Isabel Corthier

23/11/2018

We kunnen het nooit genoeg herhalen: toegang tot degelijke huisvesting is een essentiële stap naar integratie. Dit geldt zowel voor vluchtelingen die door Caritas begeleid worden als voor andere personen in kwetsbare situaties in België. Daarom maakt Caritas deel uit van de campagne “solidaire eigenaar”, opgestart door de stad Luik in partnerschap met andere lokale organisaties. De bedoeling is om kwetsbare personen te ondersteunen die het moeilijk hebben om een woning te vinden.

Of ze nu getroffen werden door mentale of lichamelijke ziekte, recent het statuut van vluchteling kregen of slachtoffer werden van een brand of zware schulden… De redenen waarom iemand geen huis heeft zijn net zo divers als de groep die deze campagne aan huisvesting wil helpen. “Want solidaire huiseigenaar worden, dat is een kans geven op waardig wonen”, zo staat te lezen in de brief die enkele Luikse huiseigenaars in de bus kregen.

Samen: de stad, lokale actoren, eigenaars en potentiële huurders

“Deze campagne is het eerste grootschalige publiek-private partnerschap rond huisvesting in Luik”, zegt Catherine Henrotte, die in Luik verantwoordelijk is voor ons project met niet-begeleide minderjarigen en daarnaast deze campagne opvolgt. “De laatste jaren is de private markt de enige hoop geworden voor vele kwetsbare huurders. De sociale woningen kunnen jammer genoeg niet tegemoet komen aan de hoge vraag .”

Verschillende actoren van de stad Luik hebben dus beslist om de handen in elkaar te slaan. “We delen de conclusies van onze 15 jaar begeleiding in de woningenzoektocht met verschillende lokale actoren. En zij doen hetzelfde! De uitwisseling is leerrijk en helpt ons om nog beter in te spelen op de schrijnende noden van kwetsbare mensen.”

Het ABC van de solidaire huiseigenaar

Elke partnerorganisatie stelt een verantwoordelijke voor de campagne aan. Via een beurtrol staat deze persoon in voor het eerste contact met eigenaars, het beheren van de database en het matchen van woningen met kandidaat-huurders uit de verschillende organisaties. Die matching gebeurt op basis van criteria zoals het aantal personen in de familie, het budget of een eventuele handicap. Na een bezoek van alle geselecteerde kandidaten, beslist de eigenaar aan wie de woning verhuurd wordt.

“Op deze manier worden wij als verantwoordelijke de bevoorrechte contactpersoon tussen de eigenaars en de potentiële huurders. Dat stelt de eigenaars gerust en staat ons tegelijkertijd toe om de belangen van de toekomstige huurder te verdedigen”, benadrukt Catherine.

Duurzame begeleiding op maat

Dankzij het grote netwerk van de stad Luik en de partnerorganisaties[1] kan de begeleiding bij de woningenzoektocht gebeuren in functie van de verwachtingen van de eigenaar en de noden van elke begunstigde. Dit bevordert dus de toegang tot een duurzame en kwaliteitsvolle woning.

Wanneer iemand een woning gevonden heeft, blijven wij aan hun zijde staan. “Als een kandidaat van Caritas geselecteerd wordt, staan wij in voor de verdere begeleiding”, legt Catherine Henrotte uit.Voetnoot :

1

De partners in deze campagne zijn: L’équipe Housing First du relais social du pays de Liège; Le centre public d’action sociale de Liège ; intercommunale de soins spécialisés de Liège ; Centre régional d’intégration des personnes étrangères et d’origine étrangère de Liège (CRIPEL) ; la ville de Liège ; Habitat-service ; le centre Liègois de service social en Caritas International

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten