Project om vluchtelingen uit Burundi Mahama kamp te helpen

Caritas International Project om vluchtelingen uit Burundi Mahama kamp te helpen
27/08/2016

PLAATS:

Mahama kamp. Kirehe district, in het zuidoosten van het land, aan de oever van de rivier Akagera op de grens met Tanzania.

BUDGET:

€ 757.739

DUUR:

1 jaar (1 mei 2016 tot 30 april 2017, inclusief twee maanden rapportage)

LOKALE PARTNERS:

Caritas Rwanda

EIGEN FONDSEN:

€ 40.000

Rwanda

DOEL

Doel van dit project is bij te dragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare groepen door middel van betere voeding (gezondheid), economische en psychosociale en door een betere sociale cohesie in het Mahama kamp.

Rwanda-p1-2

CONTEXT

Sinds april 2015 zijn tienduizenden Burundezen gevlucht naar Rwanda, op de loop voor de onveiligheid en de conflicten.

Reden voor deze conflicten was het zeer omstreden verkiezingsproces waarin de huidige president zich kandidaat stelde voor een derde termijn. Betogingen tegen dit derde mandaat hebben voor grote onrusten gezorgd in Bujumbura en gingen gepaard met een bloedig optreden vanwege de lokale ordediensten.

In mei 2015 werd een poging tot staatsgreep verijdeld, maar bracht een toevloed op gang van vluchtelingen in de buurlanden Burundi, Rwanda, Congo en Tanzania.

Hulp aan de vluchtelingen kwam traag op gang, maar het aantal vluchtelingen blijft vandaag aanhouden, zowel in de stedelijke gebieden als in kampen zoals dat van Mahama.

 

Volgens de UNHCR statistieken bedroeg in augustus 2016 het aantal Burundese vluchtelingen in Rwanda 80 588 mensen, waarvan 49 768 in het Mahama kamp, 26 336 in Kigali, 3 098 in Huye (Butare) en de rest in transitkampen.

Niemand kan voorspellen hoe de situatie zal evolueren – niet Caritas Rwanda, niet de andere partners in het kamp Mahama, noch de internationale gemeenschap. De situatie lijkt te verzanden en Caritas kan zich niet blijvend engageren om telkens opnieuw te reageren op opeenvolgende noodoproepen. Er is nood aan een stabielere vorm van interventie die ervoor kan zorgen dat vluchtelingen zelf kunnen voorzien in hun behoeften in het kamp.

BEGUNSTIGDEN

In deze noodsituatie biedt Caritas hulp aan meer dan 2 927 vrouwen (verpleging) en hun kinderen van 7 tot 24 maanden, 778 chronisch zieken, 1 070 bejaarden en 519 personen met een handicap. Van alle mensen in het kamp zijn zij de meest kwetsbaren. De cijfers zullen sterk blijven variëren, afhankelijk van de nieuwe erg kwetsbare vluchtelingen die aankomen.

  • 60 meisjes en vrouwen gezinshoofden werden geschoold rond planning en projectmanagement.
  • 60 vrouwen en gezinshoofden kregen een vorming tuinieren.

 

Nuttige documenten

We steunen

P projecten

Caritas steunt projecten van andere organisaties via de uitreiking van fiscale attesten.

Een vraag? Neem contact met ons op