PROJECT – KERSTMIS OP DE VLUCHT

Caritas International PROJECT – KERSTMIS OP DE VLUCHT
Caritas International PROJECT – KERSTMIS OP DE VLUCHT
Caritas International PROJECT – KERSTMIS OP DE VLUCHT

Sensibiliseer jouw leerlingen over de thematiek van jonge Syrische vluchtelingen met behulp van het didactisch materiaal “Kerstmis op de vlucht”. Stel voor om een brief te schrijven naar jonge Syrische vluchtelingen in Libanon. In mei 2017 mogen jullie een antwoord verwachten vanuit Libanon.

500 brieven zijn vertrokken naar Libanon !

Dit jaar zijn we verrast door de hoeveelheid – en vooral door de kwaliteit – van de geschreven brieven. Bijna 500 kaartjes en brieven hebben we ontvangen van scholen uit heel België! Dit geeft blijk van oprechte betrokkenheid en solidariteit met de jonge vluchtelingen. Ondertussen zijn de brieven vertrokken richting Libanon. De aantwoorden zullen op het einde van de schooljaar naar België terug gestuurd worden. We bedanken van ganser harte de Belgische jongeren en hun leerkrachten voor de tijdsinvestering en actieve participatie aan dit project!

Crisis in Syrië

De crisis in Syrië heeft de grootste vluchtelingenstroom teweeggebracht sinds de Tweede Wereldoorlog. De situatie van vluchtelingen in België, in het Midden-Oosten en wereldwijd is een sociale realiteit waarmee we met onze jongeren aan de slag kunnen. Jongeren staan klaar om hun solidariteit te tonen met leeftijdsgenoten overal ter wereld. Daarom zijn we met het project “Kerstmis op de vlucht“ gestart.

Doelstelling van het project

  • Belgische jongeren sensibiliseren over de thematiek van Syrische vluchtelingen in Libanon en daarbuiten;
  • Een brug bouwen tussen jongeren uit twee verschillende leefwerelden;
  • Belgische jongeren een kans geven om concreet een actie op te zetten over een gevoelig en actueel thema.

 

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor deze editie zijn gesloten.

Sensibiliseer jouw leerlingen

Het is van belang jongeren te sensibiliseren over Syrische vluchtelingen in Libanon zodat ze begrijpen bij wie de kaartjes en brieven terechtkomen en waarom jonge vluchtelingen hun land hebben moeten verlaten.

Voor leerlingen van het lager en secundair onderwijs: voorgestelde activiteiten in het didactisch dossier “Kerstmis op de vlucht” beschikbaar op deze pagina.

Voor jeugdbewegingen: Woggle & Spirit stelt aangepaste activiteiten voor naargelang het publiek.

Versturen van brieven

De brieven zijn goed aangekomen in Libanon.

Verstuur de brieven ten laatste voor 24 december 2016, vergezeld van de gegevensfiche (zie onderaan) naar:

Caritas International – ter attentie van Gaëlle David
Liefdadigheidstraat 43
1210 Brussel

Antwoord van Syrische vluchtelingen

In mei 2017 mag je een antwoord verwachten op de brieven en kaartjes van Syrische vluchtelingen. Onze partner in Libanon heeft samen met de hulp van vrijwilligers enkele maanden nodig om de antwoorden op te stellen de redactie van antwoorden te organiseren. Bedankt voor jouw geduld!

Zin om meer te doen?

Op 1 september heeft Caritas International haar nieuwe campagne gelanceerd: “Teken mee de toekomst van vluchtelingenkinderen in Libanon” . Met deze campagne willen we vluchtelingenkinderen in Libanon traumatherapie en bijlessen bieden, en ervoor zorgen dat ze veilig naar school kunnen gaan.

Heb je zin om deze campagne te ondersteunen? Aarzel niet om een fondsenwervende activiteit te organiseren in jouw school; of stuur een lief woordje naar de kinderen. Alle ideeën zijn welkom!

Contacteer ons !

Caritas International (voor scholen)
Contactpersoon: Steffi Vermeire– Tel. 02/229.36.24 – Mail: s.vermeire@caritasint.be

Verwant nieuws